Másfél éve nem látott mélységbe zuhant júniusban a bizalom a magyar részvénypiaccal kapcsolatban a régiós szakemberek és befektetők körében, legalábbis ez derül ki a német ZEW intézet és az osztrák Erste Bank közös felméréséből. A megkérdezett 65 portfóliómenedzser és elemző mindössze 43,5 százaléka vélte úgy, hogy a BUX index emelkedhet féléves időtávon, ennél alacsonyabb értéket utoljára tavaly novemberben lehetett tapasztalni a felmérésben. A szakértők 34,8 százaléka azt gondolja, hogy hat hónap múlva alacsonyabban áll majd a vezető budapesti részvényindex, a felmérésben a pesszimisták aránya utoljára 2011 októberében, a végtörlesztésről szóló törvényjavaslat benyújtását követően volt ilyen magas. Ennek megfelelően a felmérés bull/bear hányadosa is másfél éves mélypontra, 1,25-re süllyedt.

Az ilyen nagy mértékűre növekvő pesszimizmus meglepő módon még akár jót is jelenthet a magyar részvények számára, legalábbis ha a hangulati szélsőséget kontraindikátorként kezeljük. A felmérés hatéves történetében ugyanis mindössze hat olyan alkalom volt, hogy ilyen pesszimistává vált a befektetői közösség a BUX indexszel kapcsolatban, s ezek a helyzetek utólag lokális mélypontokat jelentettek a hazai részvényárfolyamokban. Igaz, az első ilyen szituációt, a 2008. év elejit csak pár hónapos felívelés követte, mint ahogy a 2010. nyár végit is, de volt arra is példa, hogy a BUX index 20 százalékot meghaladó emelkedést produkált ilyen helyzetben.

Kép: Napi grafikonok

Nehéz megmondani, hogy a mostani felmérés eredményeiben mekkora szerepet játszott a Varga-csomag bejelentése és a feltörekvő piacokról megindult tőkekiáramlás. Az adatfelvétel kéthetes időszakának ugyanis eléggé a végére esett a csomag bejelentése.

A forinttal kapcsolatban változatlanul pesszimista a piac, a megkérdezettek nettó 6,9 százaléka számít arra, hogy a magyar devizára további értékvesztés vár az euróval szemben. A régiós devizák közül a többinek a megítélése pozitív − kivétel ez alól a török líra, amely elveszítette korábbi nagy favorit szerepét, s immár nettó 17 százalék további gyengülését várja.

Sokat javult viszont a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése, azonban ez sovány vigasz. Már csak nettó 40 százalék gondolja úgy, hogy az kifejezetten rossz, ez 23 százalékpontos javulást jelent májushoz képest. Ezzel azonban a régióban még mindig a magyar gazdaság aktuális állapotának a megítélése a legkedvezőtlenebb.