Szinte mindenki találhat az előző biztosítási szerződésénél kedvezőbb lakásbiztosítási konstrukciót – mondta Kandrács Csaba a jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a kampány félidejéről tartott sajtótájékoztatón.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a márciusi kampány alatt eddig 100 ezer új szerződést kötöttek és 60 ezer biztosítást kötöttek újra. Az első két hét alatt tehát összesen 160 ezer lakástulajdonos mozdult meg. A piaci becslések 200-300 ezres mozgással kalkulálnak, ez a cél a jegybank szerint elérhető, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány esetében is az utolsó egy hét hozta a legtöbb új szerződéskötést.

„Már most látjuk, hogy tudjuk továbbfejleszteni a kampányidőszakot, jövőre újra nekifutunk” – tette hozzá Kandrács Csaba.

Az EU-rekorder infláció miatt az építőanyagok ára és az építés-szerelési költségek is jelentősen nőttek az elmúlt években, emellett tavaly rekordmértékű viharkárokról számoltak be a biztosítók.

  • A fővárosi és nem budapesti szerződések átlagdíja egységes volt.
  • Eközben – többek között a tavalyi jelentős viharkárok hatására – a kárráfordítás harmadával, 35 százalékkal emelkedett, vagyis a díjemelkedés ütemét meghaladta a kárkifizetések növekedése.

A jegybank folyamatos adatszolgáltatást kér a biztosítóktól és alkuszoktól az értékesített szerződések számáról, emellett próbavásárlásokkal is ellenőrzik a szabad piaci verseny betartását.

Fogyasztóbarát vagy hagyományos biztosítást kössek?

Nem az a céljuk, hogy mindenkinek a jegybank által fogyasztóbarátnak minősített otthonbiztosítása (mfo) legyen, inkább azt szeretnék, hogy mindenki vizsgálja felül a biztosítási kötvényét és kalkuláljon új szerződést a tulajdonának aktuális ingatlan- és ingóértéke alapján.

2022 és 2023 utolsó negyedévei között 18 százalékkal emelkedtek a lakásbiztosítások átlagos ára, az átlagos díj tavaly év végén 56 ezer forint volt. Az mfo konstrukciók díja közel 10 százalékkal volt alacsonyabb, a kárkifizetések mégis 19 százalékkal voltak magasabbak a hagyományos biztosításoknál.

Az MNB által minősített konstrukciók nem mindig olcsóbbak, mint a piaci konstrukciók, ugyanis a biztosítók nagy versenybe kezdtek, hogy őket válasszák. A jelenlegi kampányra az egész szektor egyébként összesen 1 milliárd forintot költ. Kandrács Csaba szerint ez az első alkalom, így sokkal többet kell költeni, hogy tudatosítsák a fogyasztókban a szerződések megversenyeztetésének fontosságát.

„A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy ez nem egy-két hetes folyamat” – tette hozzá.

Az mfo-szerződéskötések száma nem ugrott meg olyan mértékben, mint szerette volna a jegybank, ugyanakkor Nagy Koppány biztosítás- és pénztárfelügyeleti igazgató szerint a biztosítók sok feltételt átvettek a szerződéseikbe a fogyasztóbarát konstrukciókból – ez mindenképp pozitívum, hiszen bővült azon károknak a köre, amire fizet a biztosító.

Nagyok a hiányosságok

Sajnos jelenleg is 1 millió olyan ingatlan van Magyarországon, amely nincs biztosítva. Az MNB szerint ez egy jó alkalom arra, hogy ők is bebiztosítsák az ingatanukat és ingóságukat.

„Nemcsak reaktívan felügyeljük a pénzügyi rendszert, hanem innovátorként és támogató felügyeletként is részt veszünk a folyamatokban” – mondta Kandrács Csaba, a jegybank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

Van még hova fejlődni

A 3 millió darab, állandóan lakott ingatlanra kötött lakásbiztosítás 82 százaléka, azaz 2,5 millió nyújt teljeskörű (ingatlan és ingóság) fedezetet. A teljeskörű megkötött mfo-szerződések átlagdíja 9,5 százalékkal volt kedvezőbb a lakott, teljeskörűen biztosított ingatlanok átlagdíjánál, míg kárráfordítása 19 százalékkal volt magasabb.

A társasházbiztosítások közel 1,2 millió otthonra nyújtottak fedezetet tavaly év végén, ezek átlagos éves díja albetétenként 28 ezer forintot tett ki. A csak ingóságra kötött lakásbiztosítások száma 386 ezer volt, amelyek átlagos éves díja 23 ezer forintra rúgott. 

Nem lakott ingatlanokra is van lehetőség lakásbiztositást kötni, ezek jellemzően vidéken helyezkednek el, a szerződések száma pedig bő 200 ezer volt 2023 végén.

Új statisztika segíti az átláthatóságot

Az MNB a mai naptól a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) indexének mintájára negyedévente a lakásbiztosítási díjak alakulását bemutató indexet is közzétesz.

„Az index a teljes piac adatai alapján kalkulál, figyelembe veszi a biztosítót váltók, maradók és az újonnan lakásbiztosítást kötők szerződéseit” – mondta Kandrács Csaba.

Kiemelte: a felület külön jelzi a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításokra (mfo) vonatkozó díjváltozásokat is.

Az MNB frissen közölt adatai szerint az egy négyzetméterre jutó átlagos biztosított négyzetméterár Budapesten 30 százalékkal magasabb, mint az országos átlag. Az újjáépítési érték meghatározásáról részletesen is írtunk korábbi cikkünkben, amelyet itt olvashat el.