A legjobb, a részvények kiválasztására hangsúlyt fektető alapkezelők azzal tudtak nyerni idén az Egyesült Államokban, hogy jó nevű vállalatok részvényeibe fektettek, s elkerülték a biotechnológiai és az energetikai cégeket.

2016-ra készülődve a többségük még defenzívebb álláspontot vesz fel, s olyan vállalatok részvényeit vásárolják, mint a Kit Kat csokoládét is gyártó Hershey Co. vagy a General Elelectric. Ezek a cégek szerintük ugyanis viszonylag jól tudják átvészelni a lassuló globális növekedés és a megkezdődő Fed kamatemelések által jellemezett nehezebb időszakot - derül ki a Reuters által készített összefoglalóból.

Olyan cégeket keresünk, amelyeknek olyan kompetitív előnnyel rendelkeznek a saját piacukon, amely által szektorukban irányító szerepet töltenek be - mondta Dennis Lynch, a  a Morgan Stanley Institutional Advantage és a Morgan Stanley Institutional Growth Portfolio alap kezelője, amelyek az ötödik és a hatodik legjobban teljesítő alap voltak a nagy kapitalizációjú alapok közül 11,5 százalék körüli hozamukkal. Az Institutional Advantage alap például növelte részesedését olyan cégekben, mint a Hershey, az Estée Lauder és a Colgate-Palmolive.

Az ilyen típusú fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényei viszonylag ellenállóbbak volatilisebb piacon is - mondta Lynch. Eközben csökkentette az Amazon.com és a Facebook részvények arányát a portfóliókban, amikor azok emelkedtek az év korábbi szakaszában.

Más aktív alapkezelők is olyan nagyobb cégek részvényeit keresik, amelyek viszonylag védettek a lassulással szemben. Az idén eddig kategóriájában a legjobb teljesítményt felmutató Polen Growth alap. Ők olyan cégeket keresnek, amelyek képesek mindenfajta környezetben jól teljesíteni. A portfóliójukban szereplő 20 cég mindegyike jó készpénztermelő képességgel rendelkezik, mindegyiknél 20 százalék felett van a sajáttőke-arányos megtérülés, növekszik a profitrésük és organikus árbevétel növekedést képesek produkálni.

A 804 millió dolláros eszközértékű alap egyik társ alapkezelője, Davidowitz elmondása szerint a Facebookk mellett az Adobe volt az egyetlen részvény, amellyel bővítették portfóliójukat. Az idén eddig 1,35 százalékos hozamot produkáló alap teljesítményét elsősorban a Nike Inc. részvények 36,4 százalékos emelkedésének köszönheti, de szerepet játszott benne a 45,6 százalékkal dráguló Starbucks Corp. és a 17,7 százalékkal felértékelődő Visa is.

Nem úgy építkezünk, hogy a Fed kamatemeléséből, vagy az olajárak csökkenéséből profitáljunk - mondta. Inkább olyan célpontokat keresünk, mint az Adobe, ahol a versenytársaknak viszonylag nehéz dolguk van akkor, ha az ügyfeleket el akarnák csábítani a cégtől.

A gondos részvényválasztás különösen fontos lehet jövőre. 1945 óta az S&P 500-as index átlagosan 4,5 százalékkal emelkedett az első Fed kamatemelést követő időszakban, ez mindössze a fele az index átlagos 8,8 százalékos emelkedésének az S&P Capital IQ adatai szerint.

Van egy régi tengerészmondás, amely szerint ha zordabbra fordul az időjárás, a tengerészek a nagyobb hajókat keresik. Így a piac a nagyobb cégek felé fordulhat, amelyek jobban elviselik az előttünk álló zordabb időszakot - mondta Sam Stoval, az S&P Capital IQ vezető részvénystratégája.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!