Két kelet-közép-európai deviza, a forint és a zloty erősödött a leginkább tavaly, miután a viszonylag magas magyar és a lengyel kamat nagyobb hasznot ígért a befektetőknek, mint amekkorát más devizák vásárlásával elérhettek volna. A két valuta 11-11 százalékkal izmosodott a dollárral szemben 12 hónap alatt, amivel holtversenyben világbajnokok lettek a világ főbb fizetőeszközeinek összehasonlításában - derül ki a Financial Times összefoglalójából. Egyes befektetők ugyanakkor már kételkednek abban, hogy a magyar valuta folytatni fogja nagy menetelését. Elsősorban a magas adósság aggasztja őket, aminek törlesztését nem fogja megkönnyíteni, hogy a budapesti kormány nem tudott hitelmegállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal. Az aggódók közül sokan már a forinteladók között tűnnek fel.

Az elmúlt egy évben azonban más volt a helyzet: a forint shortolása - azaz az árfolyam csökkenésére játszó üzletek kötése - volt a leggyengébb profitot hozó befektetés a Nomura európai, közel-keleti és afrikai divíziójának tevékenységében. Az Amundi, a Société Generale és a Crégid Agricole közös vagyonkezelő vállalkozása például shortolta a forintot, mivel a magyar gazdaság alapjait gyengének látta. A magyar deviza azonban más feltörekvő országok fizetőeszközeivel párhuzamosan erősödött, miután sok befektető fontosabbnak tartotta a kedvező hozamot, mint a devizák hátterében lévő gazdasági alapokat.

A jegybank az erősödésben érdekelt

Az elmúlt időszakban a magyar és a lengyel jegybank is csökkentette kamatát, ám ezek ennek ellenére elég magasak: 5,75 és 4,25 százalékon állnak, ami felkelti a hozamra utazó befektetők érdeklődését. Összehasonlításul: a cseh kamat 0,05 százalék. Eközben az eurózóna összeomlásával kapcsolatos félelmek enyhülésével párhuzamosan nőttek a hozamok és a forintnak az év végén az is segített, hogy a Fitch negatívról stabilra javította a magyar adósságokra adott minősítése kilátását.

A két kelet-európai fizetőeszköz mellett szól, hogy - szemben más feltörekvő országokkal - a magyar és a lengyel jegybank is a hazai deviza erősödésében érdekelt, mert ezzel mérsékelhetik az adósságtörlesztés költségét. Több latin-amerikai és ázsiai ország valutája gyengítését szolgáló intézkedésekkel reagált a Fed és az ECB monetáris enyhítési lépéseire.

Miután mindkét ország jelentős euró- és svájcifrank-adósságokat halmozott fel, ellenérdekeltek devizájuk gyengülésében, mert az növelné adósságaikat - érvel James Kwok, az Amundi devizabefektetési ágazatának vezetője, aki idén a zloty erősödésére, illetve a forint és a korona gyengülésére játszó pozíciókat vett fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!