Az eredetileg tervezett jövő szeptember helyett akár jövő decemberig is meghosszabbíthatja kvantitatív lazítási programját az ECB, s ez ahhoz vezethet, hogy az euró további 10 centtel gyengülhet a dollárral szemben - vélik a Goldman Sachs szakértői a Bloomberg tudósítása szerint. Ráadásul úgy vélik, a havi 60 milliárd dolláros kötvényvásárlással járó programnak ekkor még csak a sebességét csökkentik, s maga a lazítás egészen 2017 közepéig is eltarthat.

Ez jelentős kibővítése lenne az eredeti programnak, s nyomás alatt tarthatja a közös európai devizát - mondta a Robin Brooks, a bank vezető devizastratégája. Attól függően, hogy mennyire lesz hihető a szereplők számára a program kibővítése, az euró a dollárral szemben 6-10 centet is eshet - vélte.

A hírügynökség szerint a hedge-fundok és más intézményi befektetők múlt hét közepéig már három hete zsinórban növelték nettó euró-short pozícióikat, legalábbis erre utal az amerikai határidős és árupiaci bizottság statisztikája (CFTC).

euró/dollár keresztárfolyam
Kép: Alfatrader

Az euró árfolyama pénteken lefelé mozdult el, miután Benoit Coeure, az ECB elnökségének tagja úgy nyilatkozott, hogy az amerikai és az európai monetáris politika irányvonala nagyon eltérő maradhat.

A Fed Nyíltpiaci Bizottsága múlt heti ülésén egyelőre változatlanul hagyta a kamatokat az Egyesült Államokban, azonban a Fed vezetők nyilatkozatai alapján változatlanul nagy a valószínűsége, hogy még az idén megkezdik a szigorítást.

Sam Track, az ANZ Bank vezető devizastratégája szerint Coeure szavai arra utalnak, hogy míg a Fed csak taktikai szünetet tartott az emelés elhalasztásával, addig az ECB készenlétben áll, hogy akár többet is tegyen. Ezek alapján az euró/dollár keresztárfolyam várhatóan továbbra is nyomás alatt maradhat  tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!