Bár számos hangulati mutató elég nagy pesszimizmusról tanúskodik a szereplők körében a részvénypiaccal kapcsolatban, azonban van egy hangulati felmérés, ami továbbra is súlyos aggodalomra adhat okot. A profi tőkepiaci tanácsadók körében ugyanis az elmúlt hetek áresései ellenére egyáltalán nem uralkodott el a borúlátás, sőt, nagyjából ugyanannyian bizakodnak a részvények további árfolyam emelkedésében, mint a július vége óta bekövetkezett masszív eladási hullám előtt. Ebben a körben az elmúlt években a piac lokális és ciklikus mélypontjait általában jól jelezte, amikor az optimisták és pesszimisták aránya az egyes érték alá csökkent, illetve az optimisták és a pesszimisták közötti különbség negatív értékeket vett fel.

Ehhez képest a friss adatok szerint egy hét alatt csak minimálisan, 47,3 százalékról 46,2 százalékra csökkent a részvényvásárlást javasló tanácsadók száma, a részvények eladását javaslóké pedig változatlan szinten maradt, 23,7 százalékon. Ezzel a bull/bear arány mindössze 1,95-re módosult, míg a bull-bear spread 23,6 százalékpontról 22,5 százalékpontra csökkent. A 2009 óta tartó bikapiacon a korábban említett szélsőséges értékek elérésére már volt példa, tavaly nyáron, akkor augusztus végére előbbi érték 0,78-ra, utóbbi érték -8,3 százalékpontra esett, ez akkor jól jelezte a mélypontot és egy tartós emelkedés kibontakozásának lehetőségét.

 



Más hangulati mutatószámok alapján nem ennyire aggasztó a helyzet. Az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség múlt heti és egy héttel korábbi adatai már a pánikhangulat jeleit mutatták, igaz, annak a felmérésnek az adatai még szintén nem érték el az elmúlt évben tapasztalt szélsőségeket, ahonnan általában pozitív fordulat jött, de nagyon közel jártak már hozzá.

A VIX index szép lassan csökkenésnek indult, az 50 pont közelébe elért csúcsot követően jelentősen korrigált értéke, azonban egyelőre nem tudott a 30 pontos szint alá süllyedni, amire tavaly nyár óta nem volt példa a piacon.



A Chicago Board Options Exchange-en az eladott eladási és vételi opciók arányát jelző put/call arány 10 napos átlaga pedig a 0,8-as érték felett ragadt, ami nem tanúskodik a szereplők óvatlanságáról hangulati szinten, sőt, általában a piaci mélypontok közelében kialakuló értéknek tekinthető.


Az aktív alapkezelők körében eközben folytatódott a masszív kitárazás a részvényekből. Az NAAIM, az amerikai aktív befektetési alapkezelők szövetségének felmérése szerint valamivel 32,9 százalékról múlt hét végére 21,4 százalékra csökkent a tagok nettó long kitettsége a részvénypiacon. Erről ugyanazt lehet elmondani, mint egy héttel ezelőtt, alacsony érték, immár alacsonyabb mint a júniusi mélypont idején tapasztalt, azonban igazi mélypontok közelében gyakran nulla körüli értékeket is fel tud venni a mutató.



Összefoglalva elmondható, hogy a hangulati mérőszámok közül már több is elérkezett a szélsőséges pesszimizmust mutató zóna közelébe, azonban az egyik legmegbízhatóbbak között számon tartott, a profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságra alapozott felmérés egyelőre nem erősíti meg a többi mutató által adott jelzéseket, s ez konzervatívabb, az ellentét analízisben hívő, akár középtávon gondolkodó befektetőket távol tarthat egyelőre a bevásárlástól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!