Az amerikai és az európai részvénypiacok csökkenésére játszó hedge fundok az elmúlt hetek meredek emelkedése során becslések szerint mintegy 43 milliárd dollárnyi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A nagy bukó annak köszönhető, hogy egy csomó hedge fund épített ki short pozíciókat az olyan vállalatok részvényeiben, amelyeket különösen érzékenyen érintenek a hitelköltségek jegybanki kamatemelések miatti emelkedése – írja a Barclays szakértőire hivatkozva a Financial Times.

Azonban a Fed a hó elején már nem volt hajlandó tovább emelni a kamatokat, s a múlt hét elején közzétett amerikai inflációs adatok is a pénzromlás ütemének váratlan lassulását mutatták. Ennek nyomán masszív emelkedés bontakozott ki a részvénypiacon, a befektetők elkezdték beárazni az amerikai gazdaság enyhe landolásának forgatókönyvét és a kamatemelési ciklus végét.

A masszív folyamatos részvényár emelkedés mellett egyre több shortos kezdte el kényszerűen zárni pozícióit, s a végén ezek a zárások gerjeszthették tovább az emelkedést, hiszen az eladási pozíciót értelemszerűen vételekkel szüntethető meg.

Amúgy is trükkös volt ez az idei év, azonban ezek a kényszerű short-zárások tényleg egy csomó alapnál lenullázták a teljes éves teljesítményt. Úgy, hogy közben nagyon kevesen voltak tényleg pénzt csinálni ezeknek a részvényeknek az emelkedésén

– montda Emmanuel Cau, a Barclay's vezető európai részvénystratégája.

Az S3 Partners csoport számításai szerint az alapok short pozíciói csak a múlt hét keddtől péntekig terjedő időszakban termeltek 43,2 milliárd dollárnyi mínuszt. A legjobban a technológiai, egészségügyi és ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeiben nyitott shortok fájtak.

A Barclay's legjobban shortolt európai részvényeket követő indexe az elmúlt 3 héten közel 10 százalékkal emelkedett. Fájdalmas veszteségeket hozott a shortosoknak például az agyonshortolt svéd Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) ingatlanvállalat. Részvényei idén mintegy 75 százalékkal estek, a hétfőig tartó héten 33 százalékot pattantak vissza.

A múlt kedd, amikor az amerikai inflációs adatokat közzétették, egyértelműen a shortosok kiszorításáról szólt – mondta Brian Heavey, a JPMorgan részvénykereskedője. 

Nagy vesztesek voltak a trendkövető, algoritmikus kereskedési stratégiát folytató alapok is, ezek ugyanis nem tudták lekövetni azt a hangulatváltozást, ami a Fed hó eleji döntése után bekövetkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!