A tévedését később a nyilvánosság előtt is beismerő Gross alapjából decemberben 1,4 milliárd dollárt vontak ki a befektetők, amivel 2011 egészét tekintve már ötmilliárd dollárra emelkedett a pénzkivonások összege - jelentette az alapok teljesítményének követésére szakosodott Morningstar.

Az alap a kaliforniai Pacific Investment Management Co alapkezelő (amelynek Gross a társ-vezérigazgatója) zászlóshajójának számít és 2011-es teljesítménye a hibás befektetési stratégia miatt elmaradt a vonatkoztatási alapul használt indextől. A Morningstar mérései szerint 2010 novembere óta nem kevesebb, mint 13 milliárd dollár kivonásával büntették a befektetők a mintegy 244 milliárd dollárt kezelő alapot.

Ugyanakkor az idei december kisebb kivonást eredményezett, mint az egy évvel korábbi, amikor is 6,7 millliárd dollárral csökkent az alapban tartott pénz nagysága.

Az amerikai államkötvények vásárlása az egyik legjobb befektetési stratégia volt 2011-ben, a tízéves kötvények 17 százalékkal értékelődtek fel az év folyamán, ami 2008 óta a legjobb teljesítmény.

A Morningstar kimutatásai szerint más középlejáratú kötvényalapok pénz beáramlásnak örülhettek: a JP Morgan Core Bond Fundba 2,6 milliárd dollár friss tőke érkezett, amivel 23 milliárdosra nőtt az alap, a Metropolitan West Total Return Fund pedig 5,3 millárd dollár új befektetésnek köszönhetően 17 milliárdosra hízott.

A befektetők kedvenc amerikai kötvényalapja 2011-ben a DoubleLine Total Return Fund volt, amibe 10,6 miliárdnyi friss pénz érkezett, s ezzel 15 milliárd dollárra emelkedett az alap vagyona. Az alapkezelő egyébként 22 milliárd dollárt kezel.

Gross most jelzálog fedezetű kötvények vásárlásával próbálja visszaszerezni megkopott hírnevét. A "kötvénykirály" elemzők szerint arra spekulálhat, hogy a Federal Reserve az ingatlanpiac felpörgetése céljából meg fogja kezdeni az ilyen típusú értékpapírok vásárlását is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!