Az általában pesszimista jóslatairól elhíresült svájci befektető, Marc Faber meglepő módon ezúttal nem a részvénypiacok összeomlására számít. A CNBC-ben azt mondta, hogy a részvénypiacok februárban extrém módon túladottá váltak, s így emelkedésre ítéltethettek.

Természetesen hosszabb távon előre tekintve nem változtatott pesszimista hozzáállásán, s változatlanul úgy gondolja, a tőzsdék év eleji gyengélkedése csak a kezdete volt valami még rosszabbnak.

Az ilyen extrém módon túladott helyzeteket általában erős átmeneti emelkedés szokta követni - mondta Faber. Különösen igaz lehet ez a momentum részvényekre, amelyek nagyot estek februárban. Itt akár 10-20 százalékos áremelkedések sem elképzelhetetlenek. Ennek az ugrásnak a hátán az S&P 500-as index akár 2050 pontig is elmehet. Valószínűleg új csúcsra már nem megy ki a vezető amerikai index, s ha ki is megy, akkor azt kevés egyedi részvényben beállított új csúcs kísérheti.

Ezt követően azonban arra számít, hogy újabb lejtmenet következik világszerte. A világgazdaság ugyanis jelentősen lassul, s ebben a környezetben nem valószínű, hogy az amerikai gazdaság kedvezőbb növekedési adatokat tudna produkálni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!