A varsói WIG tőzsdeindex 2011 júliusa óta a legmagasabbra emelkedett, a mutató egyetlen nap alatt közel 2 százalékkal nőtt. Az emelkedés élén a KGHM rézvállalat áll, az ezüstérem a WIG20-ban a Bank Handlowyé. Míg az előbbi mögött a réz árának világpiaci emelkedése áll, a Bank Handlowyt kitűnő eredményei emelték fel majd 4 százalékkal: a kereskedés előtt publikált számok szerint a bank nettó nyeresége 27 százalékkal haladta meg az elemzők által vártat.

Szerdán a WIG20 húsz pontnyira közelítette meg a lélektani határnak tartott 2400 pontot, s a tőzsde forgalma az uralkodó európai és amerikai trenddel szemben jelentősen nőtt - írta a Money.pl pénzügyi portál. A szakértők szerint a lengyelországi bankok ellenállónak bizonyultak a recesszióval szemben, a második negyedévről szóló, most sorra kijövő jelentések szerint tovább növelték nyereségüket.

A varsói tőzsde egyébként átalakítja indexeinek rendszerét - szeptember 24-én debütál a WIG30, amely a 30 legfontosabb lengyel cég részvényárfolyamán alapul, vagyis tízzel kiegészíti a jelenleg a WIG20-ban szereplőket. Ennek ellenére a WIG20-at is kiadják 2015 december végéig. Az új indexben egy ágazat legfeljebb hét vállalattal képviseltetheti magát, ez a határ azonban igencsak elméleti, hiszen 13 ágazatból válogatják össze a résztvevőket.

A PAP hírügynökség beszámolója szerint a WIG30-ban a bankoké lesz a legnagyobb részesedés, 32 százalék, ezt követik az üzemanyagok (14,8), a nyersanyagok (12,8), a biztosítók (10) és az energetika (9,6 százalék). Része lesz az új rendszernek a WIG30 TR, ami a vállalatok jövedelmezőségi indexét tartalmazza, de lesz WIG50 és WIG100 index is a jelenlegi WIG40 és WIG80 helyett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!