A réz határidős jegyzése a New York-i CME Group Comex tőzsdén 3,2 százalékkal 4,75 dollárra emelkedett fontonként, és ezzel felülmúlta a 2011 elején elért, 4,63 dolláros korábbi csúcsot. A londoni fémtőzsdén a három hónap múlva szállítandó réz ára tonnánként 10 417 dollárra emelkedett, meghaladva a 2011 februárjában elért 10 160 dolláros korábbi záró csúcsot - írja a WSJ.

Akár telefonon, tableten, vagy számítógépen olvassa ezt a cikket, olyan terméket használ, amelyben található vas, réz, cink és több más alapfém is. Sőt, ha ült autóban, vagy használt valamilyen közlekedési eszközt, netán vannak háztartási gépei, van önnél áram, vezetékes víz vagy gáz, akkor közel 1 tonna rézzel biztosan érintkezett már csak az elmúlt 24 órában. Pontosan ez a széleskörű felhasználás az, ami megbízható válságmérővé teszi a rézárfolyamát: ha emelkedik, az a kereslet növekedését jelenti, ha nő a kereslet, akkor az ipari kibocsátás is emelkedik, amit pedig a fogyasztás hajt. Vagyis ez azon kevés drágulások közé tartozik, aminek inkább örülni lehet, mint bánkódni felette.

Doktor réz sikított

Az olyan nem nemesfémek, mint a réz és az alumínium árai a világjárvány kezdetekor, 2020 elején bekövetkezett zuhanás óta egyre magasabbra emelkednek. Az utazásra vagy étkezésre költeni nem tudó fogyasztók kereslete, a dél-amerikai bányákban a Covid-19 miatt bekövetkezett termelési zavarok és az anyag világszerte történő szállításának nehézségei mind hozzájárultak a rallyhoz.

Vagyis a drágulás önmagában lehetne egy sima ellátási probléma eredménye is, viszont a befektetők és az egyre javuló világgazdasági adatok inkább azt jelzik, hogy ez a drágulás már a felívelő növekedési pálya első jele. A befektetők egyre nagyobb része arra fogad már, hogy az infrastrukturális kiadások és a vakcinák széles körű elterjedése az Egyesült Államokban felpörgeti a világgazdaságot, ami még akkor is növeli az ipari nyersanyagok iránti keresletet, ha a koronavírus-járvány továbbra is tombolni fog sok alacsony és közepes jövedelmű országban. A piaci érdeklődéshez hozzájárul, hogy az elemzők arra számítanak, hogy a réz hatalmas mennyiségben fogy majd, mivel a kormányok igyekeznek leszoktatni az energia- és közlekedési ágazatot a fosszilis tüzelőanyagokról.

A réz ára valószínűleg 11 500 és 12 000 dollár közé emelkedik tonnánként a következő hónapokban, főként a nyugati gazdasági fellendülés miatt - mondta Luke Sadrian, a Commodities World Capital, egy londoni székhelyű fedezeti alap befektetési igazgatója. A következő öt évben további emelkedésre számít, mivel az elektromos autók infrastruktúrájában és a fém más új felhasználási területein egyre nagyobb a réz iránti kereslet.

Felébredt az infláció is

Fogyasztói oldalról keserű is a pirula: mivel sok formában hasznosítják, a réz drágulása szolgáltatások, termékek árára is kihathat. Viszont túllépve az egyéni érdekeken ez a drágulás beindítja az inflációt is a fejlett gazdaságokban, ami további ösztönzője lehet a növekedésnek. 

A fémek és más nyersanyagok emelkedő árai miatt elemzők az infláció gyorsulására számítsanak. Jelek már látszódnak: az amerikai ingatlanpiac fellendülése a fűrészáru árának eszeveszett emelkedését táplálta, a kukorica határidős jegyzései idén mintegy 50 százalékkal emelkedtek Chicagóban, részben a mezőgazdasági nagyhatalom Brazíliában uralkodó száraz időjárás és tomboló járvány miatt.

Az S&P Global Platts szerint a héten az acél iránti erős kereslet az építési főszezonban Kínában először 200 dollár fölé emelte a vasérc tonnánkénti árát. A WTI ára pedig 34 százalékkal 65 dollár körüli hordónkénti árra emelkedett. A GasBuddy adatai szerint az Egyesült Államokban ez sa benzin átlagárát gallononként 3 dollár felé emelheti.

"Rengeteg árucikket láttunk rekordmagasan" - mondta Wenyu Yao, az ING Groep vezető árupiaci stratégája a WSJ-nek. "Az a kockázat, hogy az infláció tartósabbá válhat: ez arra készteti a befektetők egy részét, hogy nyersanyagokat vásároljanak, különösen reáleszközként, inflációs fedezetként" - kommentálta az adatokat.

Lehet min aggódni, csak minek

Az Egyesült Államokban a legfrissebb rendelkezésre álló inflációs adatok szerint a fogyasztói árak 2,6 százalékal ugrottak meg a március végével zárult évben, ami egyelőre egy olyan sávot jelez, ami a növekedést táplálja. A gyártók körében végzett felmérések azt mutatják, hogy az emelkedő nyersanyagárak mellett az alapanyag- és alkatrészhiány miatt nehezen tudnak lépést tartani a kereslettel. Ami később viszont visszaüthet: ha nincs nyersanyag, nincs gyártás, ha nincs gyártás, akkor a gazdasági növekedés is megtorpanhat.

"Nem hiszem, hogy inflációs probléma lesz, de ha mégis, akkor a Fed-re lehet számítani, hogy kezeli azt" - mondta kedden Janet Yellen pénzügyminiszter. De a magyar költségvetést is 4 százalék alatti inflációval tervezték meg a következő évekre.

A monetáris beavatkozás mellett az is lelassíthatja az inflációs nyomást, hogy mivel szinte történelmi csúcsra emelkedett a réz árfolyama, a bányák fokozzák a kitermelést. A kínálat bővülése pedig az árak stabilizálódásához, majd csökkenéséhez vezethet. Vagyis a fogyasztók sem kell, hogy a végletekig emelkedő áraktól szenvedjenek, egyensúlyi piac jöhet majd.

A fémárak 2021-es rallyja szokatlan abból a szempontból, hogy nem Kína hajtotta fel a keresletet, amely a finomított réz iránti globális igény mintegy felét adja. A világ második legnagyobb gazdasága 2020-ban rekordmennyiségű rezet importált, ahogyan felépült a koronavírus okozta sokkból, de idén már exportált is némi rezet. Annak egyik jele, hogy a rallyt a nyugati kereslet hajtotta az is, hogy a sanghaji rézárak a londoni árakhoz képest jóval alacsonyabbak, ami ösztönzi a fém kínai exportját.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!