A Porsche AG részvényei erősen kezdtek csütörtökön, miután a Volkswagen a változékony piacokkal dacolva 75 milliárd eurós (31 441,95 milliárd forintos) értéken vezette be a sportkocsimárkát a tőzsdére, Németország eddigi második legnagyobb piaci debütálásában – írja a Reuters.

A Volkswagen a Porsche AG részvényeit a jelzett sáv felső határán árazta be, és a tőzsdei bevezetésből 19,5 milliárd eurót gyűjtött be a csoport villamosítási törekvéseinek finanszírozására. A Porsche AG részvényeivel a kibocsátási árfolyamhoz képest 4,6 százalékos emelkedéssel, 82,50 euróval kereskedtek csütörtök délelőtt.

Ez 78,5 milliárd euróra emelte a Porsche értékét, ami megközelíti a Volkswagen teljes piaci kapitalizációját, amely 81 milliárd euró körül mozog, és megelőzi az olyan riválisokat, mint a Ferrari. A Deutsche Telekom 1996-os bevezetése óta ez Németország legnagyobb tőzsdei bevezetése.

Dacolt a tőzsdei trendekkel

A Porsche AG erős indulása annak ellenére következett be, hogy a német inflációs adatokat követően a részvénypiacok nagyjából gyengültek. A Volkswagen és a Porsche SE holdingvállalat részvényei, amely a Porsche AG-ban blokkoló kisebbségi tulajdonosa, 3,8%-kal, illetve 8%-kal csökkentek, mivel a befektetők átálltak a másik oldalra.

„Ez ma nem éppen álomkörnyezet egy IPO számára” – mondta Thomas Altmann, a QC Partners vagyonkezelője.

A Porsche tőzsdei bevezetésére akkor kerül sor, amikor az európai tőzsdei bevezetések 2009 óta a legrosszabb évük elé néznek, mivel a befektetők egy lehetséges globális recesszió miatt aggódnak a szárnyaló infláció, az emelkedő kamatlábak és az ukrajnai háború közepette.

A régió vállalatai a Refinitiv adatai szerint szeptember 27-ig 44 milliárd dollárt gyűjtöttek tőkepiaci ügyletekből, és csak 4,5 milliárd dollár származott tőzsdei kibocsátásokból.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!