A Porsche csütörtökön átvette a pole pozíciót Európa legértékesebb autógyártójaként, megelőzve a korábbi anyavállalatot, a Volkswagent, miközben a sportautógyártó újonnan bevezetett részvényeinek árfolyama felfelé száguldott.

Bár a Porsche részvényei hétfőn a tőzsdei bevezetési árfolyam alá, 81 euróra estek, a piacok szélesebb körű esésével összhangban, de nem sokkal 11:30 előtt 93 euróra (39 300 forintra) emelkedtek, így a sportautó-márka piaci értéke 85 milliárd euróra (36 345 milliárd forintra) nőtt a szeptember végi bevezetése óta – írja a Reuters.

Porsche részvényárfolyama azután kapott újra lendületet, hogy a tőzsdei bevezetésben részt vevő befektetési bankok 312,8 millió euróért (13 2270 milliárd forintért) közel 3,8 millió részvényt vásároltak a tőzsdei bevezetés támogatására szolgáló úgynevezett greenshoe-opció révén (a greenshoe-opció az IPO jegyzési megállapodás olyan rendelkezése, amely a jegyzési garanciavállalónak jogot biztosít arra, hogy az eredetileg tervezettnél több részvényt adjon el - a szerk.).

Önnön farkába harapó Volkswagen-kígyó

Az emelkedéssel a sportautógyártó értéke már meghaladja a Volkswagen 77,7 milliárd eurós kapitalizációját. Az európai autógyártók közül a Mercedes-Benz áll a harmadik helyen 57,2 milliárd eurós értékeléssel, őt követi 47,5 milliárd euróval a Stellantis 39,7 milliárddal.

A szeptember 29. és október 4. között vásárolt Porsche-részvények a tőzsdei bevezetés óta a teljes kereskedési volumen mintegy 11 százalékát tették ki, amely mintegy 34 millió részvényből állt. Összesen legfeljebb 14,85 millió részvény 1,2 milliárd euró értékben áll rendelkezésre a greenshoe-opció révén a kibocsátást követő négy hétben stabilizációs intézkedésként.

„Az európai és az amerikai inflációs adatok, az európai energiaellátással kapcsolatos közelmúltbeli aggodalmak és az ukrajnai háború múlt csütörtöki eszkalálódása olyan ingadozásokhoz vezetett, amelyek kisebb stabilizációs intézkedéseket tettek szükségessé” – mondta a Volkswagen szóvivője a helyzettel kapcsolatban.

Az érdekesség az a helyzetben, hogy a Volkswagen és a Porsche lényegében egy tulajdonosi struktúrába tartozik. A Volkswagen AG a Porsche többségei tulajdonosa, de a Porsche a Volkswagen AG-ban is többségi részesedéssel rendelkezik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!