Az OTP adózott eredménye 72,6 milliárd, a korrigált adózott eredmény pedig 90,4 milliárd forint lett az első negyedévben - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón. A növekedés egy része az akvizícióknak köszönhető: mint ismert, Bulgáriában az OTP megvásárolta a hitelintézet a Société Générale-tól az Expressbankot.

A csoporttagok közül a magyarországi alaptevékenység, az OTP Core eredménye a tavalyihoz hasonlóan alakult, 39,9 milliárd forint lett. Bulgáriában a Expressbank megvásárlásának köszönhetően 54 százalékkal nőtt éves szinten az eredmény, Ukrajnában is szépen növekszik a nyereség.

A teljesítő hitelállomány organikusan 1 százalékkal nőtt az első negyedévben, ez lassulás a korábbi időszakhoz képest. Az OTP arra számít, az idén 10 százalékkal nőhet a hitelállomány. Az akvizíciók miatt nagyobb volt a növekedés, 12 százalékkal nőtt egyetlen negyedév alatt a hitelállomány. A fogyasztási hitelek volumene 10, a jelzáloghiteleké 7 százalékkal bővült, a vállalati hitelállomány 17 százalékkal ugrott meg.

A legújabb OTP-s akvizíció a szlovén Société Générale-leány, az SKB Banka volt. Kiváló bank erős menedzsmenttel és több mint 15 százalékos tőkearányos megtérüléssel - mondta Bencsik. A bank az eurozónában tevékenykedik, és pozitívan járul majd hozzá az OTP eredményéhez - tette hozzá. Az albániai bank méretét tekintve még kicsi, de komoly növekedés előtt állhat.

Magyarországon a bank piaci részesedése stabil, bár az első negyedévben kicsit gyengébben alakult a jelzáloghitelezés, de az év egésze erős lesz. A gazdaság növekedése Magyarországon dinamikus marad, az OTP 4,5 százalékos bővülést vár. A térség több országában is kedvezőek a kilátások - tette hozzá Bencsik. Az idén 10 százalékos hitelállomány-bővülést vár a hitelintézet.

A befektetők kedvezően fogadták a gyorsjelentés eredményeit. Az OTP árfolyama emelkedett a délelőtt folyamán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!