2021-ben az olajiparban kiemelten figyelt, új beszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény egyszeri tételek nélkül 3 milliárd kunát tett ki, 70 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A cég nettó bevétele 2021-ben elérte a 22,4 milliárd kunát, ami 51,5 százalékkal több, mint 2020-ban volt, amit a jelentősen dráguló energiaárakkal és a kedvező piaci környezettel magyaráznak.

A jelentés szerint nőttek a beruházások is 2020-hoz képest: az 1,6 milliárd kuna beruházás felét finomítókra és marketingre fordították. A fő stratégiai beruházás, a rijekai finomító korszerűsítési projektje - írja az MTI.

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozó intézkedések enyhítésének és a szénhidrogénárak emelkedésének köszönhetően 2021-ben javult az olaj- és gázipari makrokörnyezet - mondta el Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke. Ebben a környezetben a kőolaj- és földgázkutatás és -termelés ismét eredménybővüléshez vezetett, bár a termelés természetes csökkenése folytatódott.

Az INA 49,08 százaléka a Mol Nyrt.-jé, plusz a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.

Egyéb tevékenységek is, elsősorban a kiskereskedelem, támogatták a növekedést. A üzemanyag és más termékek javuló értékesítése mellett a vártnál erősebb turisztikai szezon is hozzájárult az eredmény bővüléséhez - hangsúlyozta Fasimon Sándor.

Az energiaszektorban bekövetkezett változások idején az INA elkötelezett amellett, hogy diverzifikálja portfólióját, és támogassa a zöld átállást, függetlenül az alaptevékenységétől - mondta az INA igazgatótanácsának elnöke, és bejelentette, hamarosan két új naperőművet építenek Prodavízen (Viriej) és Sziszeken. "Ez fontos lépés a vállalat számára a zöld villamosenergia-termelés irányába."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!