A befektetők hangulata az Egyesült Államokban elég optimista, erről tanúskodnak az általunk követett hangulati felmérések. Vannak szélsőséges derűlátásra utaló jelek, de van olyan mutató is, ami semleges helyzetben tartózkodik. A vezető tőzsdék eközben olyan árszintekhez érkeztek, ahol végképp eldőlhet, a bikák, vagy a medvék kezében lesz-e a kormányrúd az elkövetkező időszakban, így az indexekben a felettünk álló értékeknek döntő fontosságuk is lehet.

Először a hangulat. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérésében a sokéves mélypontról elmozdult a pesszimisták, azaz a következő 6 hónapban áresést várók aránya, azonban ez a változás még nem jelentős, a hangulat változatlanul nagyon optimista, amint a mellékelt ábra mutatja. Érdemes megfigyelni, hogy az elmúlt években többször volt példa kirobbanó januári optimizmusra a kisbefektetők körében.


A profi tőkepiaci hírlevélírók körében gyakorlatilag nem változott az azonnali részvényvásárlást illetve részvényeladást javaslók táborának aránya. Így a helyzet ugyanaz, mint egy héttel korábban, ahhoz nem elég szélsőséges a jókedv, hogy áresést kelljen várni, azonban most is igaz, hogy egy medvepiaci rallyban ennél jobb hangulat nem is nagyon szokott kialakulni.



A Chicago Board Options Exchangen viszonylag ritkán mért értéket regisztráltak tegnap a megvett eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányában, 0,5 alá süllyedt a put/call hányados. A befektetők tehát - legalábbis tegnap - nem tartottak attól, hogy a piac esni fog a közeljövőben, a mutató 10 és 30 napos átlaga azonban még nem süllyedt kritikus értékekre, de már elég alacsonyan jár.



A VIX index eközben 20 pont alá is benézett, ami szokatlan nyugalomról tanúskodik a szereplők körében. Ez azonban két dolgot is jelenthet. Vagy egy kiegyensúlyozott emelkedés jellemezte időszak következik, szép lassan felfelé kapaszkodó indexekkel, vagy pedig innen vehet éles fordulatot a piac lefelé. A mutató trendje most mindenesetre lefelé tart.


Az S&P 500-as index és a DAX index is eközben fontos szintekhez érkezett eléggé lihegve az elmúlt napokban. A DAX a novemberi bear market rallyban kijelölt csúcsán igyekszik áttörni (ami egyben a tavaly év elejei japán földrengés után kialakult mélyponttal nagyjából egy szinten van). Az S&P 500-as index pedig a nyáron letört fej-vállak alakzat nyakvonalát tesztelte vissza immár másodszor. Eközben mindkét mutató hosszabb távú, 30 napos RSI-je elég magasan van, alulról súrolja a 60-as értéket.

Ez elméleti szempontból azért érdekes, mert mint korábban rámutattunk. Mindkét indexre jellemző, hogy medvepiaci rallykban ez jelenti általában az emelkedés felső korlátját. Ha innen is tovább húzzák az indexeket, akkor talán végképp keresztet lehet vetni a nyáron kialakult medvepiacra. Ha nem, akkor fennáll a veszélye annak, hogy az egész januári emelkedés nem volt más, csak egy ronda bikacsapda.