Az egész pénzügyi világ figyel a szavaikra, elejtett megjegyzéseik nyomán tőzsdei és devizapiaci viharok keletkeznek vagy éppen csitulnak el. Ilyen hatást képesek kiváltani az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökei. A valóság azonban az, hogy pocsék előrejelző képességgel rendelkeznek a várható tőzsdei folyamatokkal kapcsolatban - hívja fel a figyelmet a CNBC, amely néhány példát is összeszedett az elmúlt két évtized Fed elnökeinek baklövéseiből.

Sőt, inkább kontra indikátornak lehet használni a Fed elnökök buborékokkal és piaci árazásokkal kapcsolatos megállapításait.

Emlékezetes, hogy 1996 decemberében Alan Greenspan, akkori Fed elnök figyelmeztette a befektetőket, hogy a tőzsdéken kialakult a piacok irracionális túláradása (irrational exuberance), a tőzsdemánia, s a piac az értékeltségi buborék jeleit mutatja. Az elnök szavait ugyan sokan felidézték az internetlufi 2000-ben történt kipukkadását követően, azonban figyelmeztetése túlságosan korainak bizonyult. Amikor ugyanis erről beszélt, akkor az S&P 500-as index még csak 750 pont körül járt, s a következő három évben megháromszorozódott értéke, mielőtt a netlufi pukkant volna. Az ezt követő medvepiacon sem süllyedt azonban olyan mélyre az irányadó mutató értéke, mint a figyelmeztetés elhangzásakor.

De volt példa bakira a másik irányban is. Greenspan utódja, Ben Bernanke 2007 márciusában úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy a subprime hitelválságot sikerült megfékezni. Ehhez képest annak a nagyja még csak azután következett, s messze nagyobb és negatívabb következményi lettek, mint bárki gondolta volna.

Janet Yellen árazásokkal kapcsolatos megnyilatkozásai sem voltak eddig sokkal szerencsésebbek. 2014 júliusában az elnök asszony kijelentette a piac egyes szegmensei, különösen a biotechnológiai részvények egy kicsit túl messzire szaladtak. Az első reakció a piacon ugyan az eladás volt a befektetők részéről, azonban a Nasdaq Biotech ETF értéke (tőzsdén jegyzett, a biotechnológiai részvények ármozgását követő alap) árfolyama azóta 30 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!