A forintgyengülés miatt újabb kamatemelés várható a magyar jegybanktól – kommentálta az eseményeket Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A forint sorra döntötte az ukrán háborús válság miatt a negatív rekordokat a héten, szerdára átlépte a 380-as küszöböt az euróval szemben.

Február 18-hoz képest a forint, a zloty és a cseh korona a dollárral szemben 7–9 százalékkal gyengült. Ezzel szemben a szintén feltörekvő piaci devizák közé sorolt török líra és dél-afrika rand nagyjából 3-3 százalékos értékvesztést könyvelhetett el ezzel párhuzamosan. A dél-amerikai fizetőeszközök, mint például az argentin pesó és brazil reál megúszták körülbelül 0,5 százalékos csökkenéssel ez az időszakot. Az eladási hullám miatt az euróval szemben is gyengültek a régiós fizetőeszközök. A magyar deviza szerdán újabb történelmi mélypontra került: az euró árfolyam elérte a 382 forintot.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Virág Barnabás kedden jelezte, hogy minden eszközzel igyekszik megteremteni az árstabilitást. “Ezért arra számítunk, hogy csütörtökön a jegybank megemeli az egyhetes betét kamatát. Várhatóan 30 bázispontot meghaladó emelésre kerülhet sor” - mondta Németh Dávid.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!