Gyengüléssel indította a hét utolsó napját a forintPiacnyitás után azonnal zuhanni kezdett az árfolyam, az euró ára hirtelen 412,3 forintra ugrott, a dolláré 398-ig emelkedett. Éjjel még 411,5 forint körül járt az euró, a dollár is 1-1,5 forinttal olcsóbb volt. Csütörtökön napközben viszont hatalmas kilengések voltak a kurzusban, az euró 415, a dollár 402 forint fölött is járt. 

"A Fed döntéshozók további szigorításokkal kapcsolatos üzeneti erősítették a dollárt az euróval és a főbb devizákkal szemben. A Fed döntéshozók szerint további kamatemelésekre van szükség, amit az előző napi, vártnál jobb kiskereskedelmi adatok, valamint a munkanélküli kérelmek csökkenő száma is megerősített. A Fed kamatemeléseinek várt tetőzése ismét kissé 5% fölé emelkedett, amit jövő tavaszra érhet el, azonban a jövő év végére már kamatcsökkentést áraznak a piacok, így a 2-10 éves állampapírok közötti különbözet tovább mélyült, ami recessziót jelez előre.

A reggeli órákban még erősödött a forint, azonban az uniós forrásokkal kapcsolatos egymásnak homlokegyenest ellentmondó hírek és események össze-vissza rángatták.

Így először meredeken gyengült, miután az Európai Parlament két évig megtiltaná a kifizetéseket, majd élesen erősödött, miután egy európai bizottsági forrás szerint feltételekkel megszülethet a megegyezés. A forint gyengüléséhez természetesen a dollár erősödése is hozzájárult, csakúgy, mint a régiós devizák gyengüléséhez, azok azonban jóval kisebb mértékben gyengültek" - mondta Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.      

Az Equilornál is az uniós forrásokról szóló híreket emelik ki a forintárfolyammal kapcsolatban, a magyar fizetőeszköz jövője emiatt eléggé labilis. "A tegnap érkező, akár egymásnak is ellentmondó uniós hírek hatására nagyobb mozgást láthattunk a hazai fizetőeszköz árfolyamában, az euró-forint jegyzése a 408-as szintről 416-ig ugrott fel, majd 411-nél zárt. 411 közelében több fontos szint is látható, többek között a 30 és az 50 napos mozgóátlag, így kiemelten érdemes figyelni rá, áttörése esetén elérhető lehet a 416-417-es zóna, míg támaszok továbbra is 405-nél, majd 400-nál húzódnak" - közölte a brókercég.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!