Kedd délelőtt - a változatosság kedvéért - a dollárral szemben gyengült éves rekordszintre a forint, 234,07-en járt a jegyzés, 1,3544 dolláros euróárfolyam mellett. A svájci frankot 255,08 forinton jegyezték.

A keddi kereskedésben a kockázatkerülés a jellemző, ami a dollár erősödésén is látszik - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Kerékgyártó Imre, a Commerzbank Treasury sales munkatársa. Hosszabb távon a szakember további dollárerősödést vár, a következő 3-4 hónapban az 1,30 felé veheti az irányt a devizapár kurzusa.

A szakember szerint a forint a jelenlegi hangulatban nem tud erősödni, ezt jelzi az is, hogy a kamatswap jegyzések 15-20 bázisponttal emelkedtek. A piac 100-150 bázispontos kamatemelést áraz - tette hozzá.

Kerékgyártó is azon a véleményen van, hogy az MNB 325 forintos euróárfolyamnál lépne, de ha ez bekövetkezne, akkor a szakember szerint 2 százalékos kamatemelés következne be.  A keddi kereskedésben egyébként az euró/forint kurzusát a 315-318-as sávban várja.

Közben a Wall Street Journal online kiadásán a címlapsztorik között szerepel egy a forint gyengüléséről szóló tudósítás is. A cikk szerint közvetlen krízisveszély még nincs, de a rossz gazdasági kilátások miatt a nyomás nő.

A nemzetközi téren egyelőre nyugalom van, a piac továbbra is a görögökre és az olaszokra fókuszál, de "fél szemmel figyelik" a spanyolokat is.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!