Vegyes napot zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek az ünnep előtti, alacsony forgalmú kereskedésben; a nap végére többségbe kerültek az eladók. Igaz, a nap korábbi szakaszaiban - köszönhetően részben a kedvező német hangulati mutató megjelenésének, valamint a pozitív eredmény hozó spanyol államkötvény-aukciónak - ha hektikusan is, de még egyértelműen többségben voltak a vevők az eladókkal szemben.

A kevéssé vágyott fordulatot is németországi hírek, konkrétan Angela Merkel szavai hozták meg. Hírügynökségi értesülések szerint ugyanis a német kancellár továbbra is határozottan ellenzi az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) 500 milliárd eurós felső határának a megemelését. Ez a hír a tőzsdék mellett az eurót is megrengette, és a közös európai pénz csaknem éves mélypontjára gyengült a dollárral szemben. Némi támaszt adott a piacnak az energiacégek jó teljesítménye, amelyek a nyersolaj ismét 100 dollár közelébe emelkedő jegyzésével együtt tudtak drágulni. Ráadásul a Fitch Ratings négy kelet-közép-európai EU-tagállam - Csehország, Bulgária, Lettország és Litvánia - államadós-besorolásainak kilátását rontotta a felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra, ami ugyancsak nem az emelkedést segítette.

Az amúgy sem kirobbanó hangulatot a tengerentúlon is lehűtötték a kancellár szavai, azonban a Wall Street még képes volt a "felszín fölött maradni" - a főbb indexek zöldben álltak lapzártánk idején. Annak ellenére is, hogy a várttól elmaradó számok láttak napvilágot a kiskereskedelmi forgalomról. Az egyes papírok között a kedden gyorsjelentő Best Buy árfolyama zuhanásba kezdett, miután az elektronikai cikkeket árusító kiskereskedelmi óriás jelentős visszaesésről számolt be harmadik negyedéves eredményei kapcsán.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!