Csütörtök reggel 9:45-kor erősödésben volt a forint az euróval szemben, miután a piaci várakozásnak megfelelően ma 30 bázisponttal szigorított tovább az MNB az egyhetes betéti tenderen. Az árfolyam kedden az alapkamat-emelés után pont fordítva történt: az 50 bázispontos húzás és az ígéret, hogy lassít a cikluson a jegybank, azt eredményezte, hogy aznap a 397 feletti tartományokban járt a forint-euró kurzus, míg szerdán a 399-es szintet is megközelítette.

Az egyhetes betéti tender 6,75 százalékos szintje viszont már erősített az árfolyamon: 396,09-ig vitte le az euró-forint váltást a Stooq.com adatai szerint.

Az erősödés azért is jelzésértékű, mert az euró is erősödött a dollárral szemben: a nyitóárfolyamhoz képest 0,33 százalékos plusszal áll a közös európai fizetőeszköz. Az árfolyam 1,0688 felett áll.

A forint most a régiós valutákkal szemben is javított, mert a cseh koronával a váltás 0,1 százalékos erősödés után 16,015 környékén van, míg a lengyel zloty esetében 86,24 erősödött a kurzus, ami 0,2 százalékos pluszt jelent.

A lengyel fizetőeszköznél azért érdekes a javítás, mert szerda este sikerült a varsói kormánynak megállapodni a helyreállítási alap forrásairól az Európai Bizottsággal. A zloty viszont így is csak stagnál az euróval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!