A Biden-adminisztráció az Egyesült Államok stratégiai olajkészleteinek rovására várhatóan több hónapon át napi egymillió hordóval növeli a világpiaci olajkínálatot - írja a Bloomberg az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Összesen 180 millió hordó fekete aranyat dobhatnak így piacra abban a reményben, hogy sikerül leszorítani az ukrajnai orosz invázió miatt az egekbe szökött olaj- és üzemanyagárakat. A hivatalos adat szerint az USA stratégiai olajkészlete március végén 568 millió hordó volt.

Biden az elmúlt fél évben már kétszer elrendelte a stratégiai készletek megcsapolását. Novemberben 50 millió hordót, majd márciusban, a háború kitörése után további 30 milliót szabadított fel, ám ezeknek a lépések nem igazán hatottak a benzin árára az USA-ban. Az elnökre nagy nyomás nehezedik, hogy a őszi félidős kongresszusi választások előtt valahogy csökkentse a benzin árát az autófüggő amerikai választók hangulatának javítása érdekében, ám jelenleg Kaliforniában hat dollárba kerül egy gallon üzemanyag, ami kirívóan magas.

A terv megszellőztetése nyomán 5,5 százalékkal, hordónként 103 dollár közelébe csökkent az észak-amerikai WTI nyersolaj ára. Ezt megelőzően Biden sikertelenül próbálkozott azzal, hogy rávegye Szaúd-Arábia vezetését az arab ország olajkitermelésének növelésére. Azt a választ kapta, hogy van elég olaj a világpiacon, igaz, kicsit drága az elmúlt években megszokott árakhoz képest. A szaúdi vezetés nem akarja rontani a viszonyát Moszkvával, amellyel évek óta együttműködik a fekete arany árának szabályozásában a világ legnagyobb olajtermelőit (az USA-n kívül) egyesítő OPEC+ kartell keretében.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!