A Budapesti Értéktőzsde honlapján a Waberer's közölte, hogy a tranzakció a szokásos versenytilalmi eljárás tárgyát képezi, és várhatóan 2021 első negyedévének végéig zárul le.

Az Indotek Group közölte: üzleti stratégiájának részét képezi, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt nehéz gazdasági helyzetbe került vállalatokba fektet, tőkehelyzetét rendezi, átstrukturálja és növekedési pályára állítja, ezzel növelve értéküket. A befektetési csoport szeretné maximálisan kihasználni a két cég között meglévő szinergiákat, és hosszú távú stratégiai befektetésként tekint az üzletrészre, azonban irányító többséget nem kíván szerezni a szállítmányozási vállalatban. A megszerzett opciós jogot az Indotek Group, tervei szerint, több, elsősorban iparági tapasztalattal rendelkező szakmai befektetőnek fogja értékesíteni.

A Waberer's az egyik vezető szereplője a nemzetközi teherautós szállítási piacnak, és vezető az árufuvarozás és komplex logisztikai szolgáltatások terén Magyarországon, valamint erős pozícióval bír a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szegmensben is. Az Indotek Group pedig komoly tapasztalatokkal rendelkezik vállalatok turn-around menedzsmentjében és növekedési pályára állításában, valamint jelentős portfólióval és szakértelemmel rendelkezik a logisztikai ingatlanok terén, így a tranzakció komoly szinergiák kiaknázására teremt lehetőséget a koronavírus-járvány miatt felértékelődött logisztikai szegmensben - olvasható az Indotek közleményében.

Az Indotek Group továbbá azt is közölte, hogy stratégiai célkitűzése, hogy portfólióját tovább diverzifikálja. Pintyőke Marcell, az Indotek Group marketingvezetője szerint a cégcsoport bízik abban, hogy a raktározásban szerzett évtizedes tapasztalataik a Waberer's International Nyrt. szállítmányozási tapasztalataival kiegészülve még tovább erősítik majd pozíciókat ebben a szegmensben, valamint a logisztikai társaságot is ismételten felfelé ívelő pályára állítják.

Erdélyi Barna, a Waberer's vezérigazgatója a tranzakcióval kapcsolatban elmondta, bizakodva várják az Indotek Csoport támogatását a restrukturálási program befejezésében és a hosszú távú építkezésben. A vezérigazgató szerint elkötelezettek aziránt, hogy a társaság továbbra is a magyar ellátási lánc gerince és az európai piac vezető FTL szállítási szolgáltatója maradjon.

Mit lehet tudni az Indotekről?

A magyar-amerikai tulajdonban működő Indotek Group legutóbb - májusban - az Appeninn Nyrt.-ben szerzett meghatározó tulajdonrészt, előtte pedig a Budapesti Gellért szálló megvásárlását jelentette be. A csoport, amelynek vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, piacvezető a B és C kategóriás kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán.

Az Indotek Group a közleménye szerint mintegy 240 főt foglalkoztat a cégcsoport, több mint 300 ingatlannal rendelkezik. A beépített és bérbe adható ingatlanterület nagysága meghaladja az 1,3 millió négyzetmétert, amelyen több mint 2500 bérlő osztozik. Ingatlanportfóliójába tartozik - egyebek mellett - több mint 20 irodaház, például az EMKE irodaház vagy a Dohány utcai Focus Point Irodaház, 14 vidéki bevásárlóközpont, szállodák, valamint számos raktárépület és iparterület. Az Indotek Group több saját fejlesztésű lakóparkprojekttel jelen van a lakossági ingatlanpiacon is.

A BA-ra is fájna a foga az Indoteknek

Ugyancsak nemrég megjelent, megerősített sajtóértesülés szerint a csoport szeretné megszerezni a Budapest Airportot is, bár a ferihegyi repülőteret üzemeltető cég tulajdonosai egyelőre azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak megválni befektetésüktől - jegyzi meg az MTI.

Az idei második negyedévben 33,1 százalékkal 115,5 millió euróra csökkent a Waberer's International Nyrt. bevétele, rendszeres nettó vesztesége pedig a tavalyi 9,1 millió euróról 14,6 millió euróra nőtt - közölte a cég a (BÉT) honlapján augusztus elején. A nemzetközi pénzügyi szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi jelentés szerint a féléves nettó veszteség a tavalyi 13,6 millió euróról 17,2 millió euróra nőtt. A bevétel eközben 354,9 millió euróról 289,3 millió euróra csökkent, 18,5 százalékkal esett vissza.

A visszaesést a Waberer's részben a járvány hatásaival magyarázta. A jelentés szerint Erdélyi Barna vezérigazgató a társaság egyik legnehezebb időszakának nevezte az idei második negyedévet. A korlátozó intézkedések miatt a közúti fuvarozás iránti kereslet már az első negyedév végére 30-40 százalékkal csökkent, és még mindig messze elmarad a válság előtti szintektől - tette hozzá.

A rendkívüli helyzet miatt a Waberer's csökkentette a költségeit, és megváltoztatta az üzleti modelljét a nemzetközi fuvarozásban. A cég menedzsmentje arra számít, hogy a hosszú távú fuvarozás volumene lassan tér csak vissza a válság előtti szintre. A belföldi visszaesés mérsékeltebb volt, de a kereslet itt is visszafogott marad a következő negyedévekben.

A Waberer's International Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Árfolyamuk 1120 forinton zárt pénteken. Egy éven belüli legmagasabb értékük 1360 forint, a legalacsonyabb 562 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!