Hétfőn megindult a WIG30, az új varsói tőzsdeindex jegyzése, ami 2015 végéig párhuzamosan folyik az eddigi alapvető mutatóval, a WIG20-al, azt tíz további vállalattal egészíti ki, vagyis a 30 vezető cég részvényárfolyamán alapul - jelentette a PAP hírügynökség. Az új indexben egy ágazat legfeljebb hét vállalattal képviseltetheti magát, de 13 ágazatból válogatják össze ezeket.

A WIG30-ban a bankoké a legnagyobb részesedés, 32 százalék, ezt követik az üzemanyagok (14,8), a nyersanyagok (12,8), a biztosítók (10) és az energetika (9,6 százalék). Ugyancsak újdonság a WIG30 TR, ami a vállalatok jövedelmezőségi indexét tartalmazza, de 2014 márciusától lesz WIG50 és WIG100 index is a jelenlegi WIG40 és WIG80 helyett, ezek a közepes, illetve a kis vállalatok papírjai árfolyamának alakulását mutatják.

A WIG30 tőzsdeindex új tagjai a következő vállalatok: LPP, Cyfrowy Polsat, ING BSK, Alior Bank, Azoty Tarnów, CCC, Enea, TVN, Netia és a Boryszew. A most bevezetett rendszertől a részvényforgalom növekedését várják. Adam Maciejewski, a tőzsde elnöke szerint a WIG30 jobban tükrözi az eddiginél a piac állapotát és nagyságát - idézte az Onet.pl.

Az új tőzsdeindex gyengén kezdett: az első, forradalminak minősített napon a nyitástól számított 30 perc alatt 0,17 százalékot esett, míg a WIG20 0,15 százalékot, a forgalom ez idő alatt 38, illetve 32 millió zloty volt. A skála másik végén a közepes vállalatok indexe, a WIG40 0,12, a kisvállalati WIG80 0,37 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!