Ahogy szabadul el világszerte az infláció, úgy próbálják azt egyre nagyobb és a korábban reméltnél szigorúbb kamatemelésekkel megfékezni a világ vezető jegybankjai. Ez értelemszerűen a mélybe löki a kötvények árfolyamát, ami komoly csapást jelent a befektetőknek. Egyre többen vannak, akik azt kívánják, ha már csavarni kell a satun, inkább gyorsan és nagyobbat emeljenek, mint apró lépésekben kisebbeket. A lényeg, hogy eltűnjön a bizonytalanság - írja összefoglalójában a Reuters.

Nincs vége, amíg le nem törik az inflációt

Szerintük a befektetők többsége jelenleg úgy látja, amíg a jegybakoknak nem sikerül letörniük az inflációt, addig a piacon hatalmas bizonytalanság uralkodik a kamatok jövőbeni alakulására vonatkozóan. Ebből a helyzetből szerintük az a legjobb kiút, ha sikerül elérni a semleges kamatszintet, amely mellett a monetáris politika se nem túlzottan laza, se nem túlzottan szigorú. Mégpedig olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.

Rick Rieder, a világ legnagyobb vagyonkezelő cége a Blackrock befektetési igazgatója szerint a helyzet egyszerű. Az amerikai kamatemelések akkor jönnek, amikor a gazdaság már amúgy is lassul, s ez elképesztő bizonytalanságot teremt. Nem tudni, mennyire képes fékeződni az infláció, s azt sem, a Fednek ezért milyen messzire kell elmennie.

Mindenesetre a Fed múlt heti emelése előtt már több neves befektető, például Jeff Gundlach, a Double Line Capital nevű hedge fund vezetője, illetve Bill Ackman is nagyobb kamatemelésre bíztatta az amerikai jegybankot. A Fed-del szemben megfogalmazott leggyakoribb kritika most az, hogy túl késen kezdtek el cselekedni az infláció megfékezése érdekében, s ez vezetett oda, hogy például múlt szerdán a vártnál nagyobb mértékben kellett megemelni az alapkamatot, miközben az Egyesült Államokban négy évtizede nem látott mértékű pénzromlást mértek.

Jobb lett volna korábban lépni

Mohamed El Erian, elismert közgazdász, az Allianz vezető tanácsadója már tavaly októberben figyelmeztetett arra, hogy fel kell készülni: az infláció, amelyet a nagy jegybankok átmenetinek tituláltak tartós lehet, s jobb lenne korábban kamatot emelni, mint később. Mint írta, a jegybankoknak fogócskát játszani az inflációval később sokkal nehezebb lehet, ha hagyják az első lépés lehetőségét kicsúszni a kezeik közül.

Jerome Powell Fed elnök múlt héten azt mondta, az amerikai jegybak elsődleges célja úgy megfékezni az inflációt, hogy közben az amerikai gazdaság ne fékezzen hirtelen és ne emelkedjen masszívan a munkanélküliség. Eközben elismerte, hogy ez a cél egyre nagyobb kihívásnak tűnik. A Fed múlt szerdán 75 bázisponttal emelt irányadó kamatán, ez három évtizede a legnagyobb ilyen irányú változtatás, s a hullámba sorra kapcsolódtak be a nem eurózónás európai jegybankok is, néha olyan mértékben, hogy az komoly hullámokat keltett a kötvénypiacokon, amelyek amúgy is szenvednek az év eleje óta.

A döntést megelőzően az amerikai kétéves kötvény hozama a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott szintre emelkedett, a 10 éves pedig évtizedes csúcsra. Eközben a német 10 éves bund 8 éves csúcsra ugrott, a svájci 10 éves kötvény pedig jó 50 bázispontot hízott a jegybank váratlan kamatemelése nyomán.

Az összefoglaló emlékeztet, hogy a jegybanki emelések tovább növelik az emberek terheit, a lakáshitelek költsége ugyanis olyan időszakban emelkedik, amikor az infláció miatt már amúgy is csökken az emberek reáljövedelme. A piac nagy kamatemelésre ugyanakkor megkönnyebbüléssel reagált, s a kötvényhozamok olyan fordulatot mutattak be a kamatdöntést követően, amire utoljára szintén csak 2008-ban, illetve 2020 elején volt példa.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint a vártnál nagyobb emelés mellé két tényező is párosult a hangulat javulásában, Az egyik, hogy egyre több olyan befektető akad, aki szerint a nagy inflációs számokban sok az egyszeri tényező, s ezek már beépültek az árakba (mint például az energiahordozók árának egyszeri, nagy megugrása). Másrészt az, hogy a jegybankok felismerték, harcolni kell az infláció ellen akkor is, ha ez némi növekedési áldozattal jár.

A nagy infláció győzhette meg az óvatoskodókat

A Fed múlt heti emelése előtt sokáig azt kommunikálta, hogy csak 50 bázispontot fog emelni, azonban az erről döntő ülés előtt sem sokkal érkezett meg a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat. Bár a Wall Street Journal már néhány nappal a döntés előtt kiszivárogtatta, hogy a vártnál esetleg magasabb, 75 bázispontos emelés is lehetséges, a Reuters által megkérdezett portfólió menedzserek szerint ez nem volt komoly lehetőség mindaddig, amíg a váratlanul magas inflációs adat meg nem érkezett (májusban 8,6 százalékos pénzromlási ütemet mértek az Egyesült Államokban).

A megkérdezett elemzők a piacok döntés utáni megkönnyebbülésére reagálva azonban figyelmeztetnek. Hiába pozitív az, hogy a nagyobb inflációra hajlandó volt nagyobbat szigorítani a Fed, ez végső soron mégiscsak a recesszió esélyét növeli a gazdaságban, és jelentősen csökkenti a kockázatosabb eszközök vonzerejét a befektetők szemében. S eközben nő annak is a kockázata, hogy a Fed túlhúzza a féket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!