Magyarország 450 milliárd forintnyi adósságot törlesztett elő - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden.A tárcavezető szerint a lépéssel kedvezőbbé vált az államadósság futamideje és erősödött az ország pénzügyi stabilitása.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. pedig szerdán részletezte, hogy csaknem 1,2 milliárd dollár névértékben 2023-ban és 2024-ben lejáró dollárkötvényeket vásárolt vissza a magyar állam.

A kötvénycsere célja a futamidő hosszabbítása, és főleg – a forint intézményi piac tehermentesítésén keresztül – a kamatmegtakarítás volt.

Öt napot kaptak a kötvényesek

Még június 7-én hirdették meg a visszavásárlási aukciót, a dollárkötvények kamata 5,375-5,75 százalék közötti. A három, 2023-24 közötti lejáratú kötvényből összesen közel 1,2 milliárd dollár névértékben vásárolt vissza az ÁKK, valamint lezárta az ezek fedezését szolgáló határidős ügyleteket.

Az ügyletet az amerikai tőkepiaci szabályok szerinti aukciós formában bonyolították le. A befektetőknek öt üzleti nap állt rendelkezésükre, hogy eladási szándékukat jelezzék.

A befektetők több mint 1,5 milliárd dollár értékben ajánlottak fel kötvényt. A többletkínálatra támaszkodva a visszavásárlás a meghirdetett áron valósult meg, nem volt szükség a piaci árszint feletti prémium kifizetésére - írta az adósságkezelő.

A múlt heti új dollárkötvényből fizettek

A mostani visszavásárlás forrását a múlt héten kibocsátott dollár kötvények biztosítják.

Magyarország ugyanis múlt csütörtökön 3 milliárd dollár értékben 7 és 12 éves lejáratú, 750 millió euró értékben pedig 9 éves lejáratú devizakötvényt bocsátott ki a nemzetközi piacon.

Ezek voltak a kibocsátás paraméterei

Az 1,75 milliárd dollár összegű, 7 éves futamidejű 5,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 5,46 százalék lett, a felár 240 bázispont a 7 éves amerikai államkötvény hozama felett - adta hírül az ÁKK Zt.

Az 1,25 milliárd dollár összegű, 12 éves futamidejű évi 5,5 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama pedig 5,829 százalék, a felár 280 bázispont a 2032-ben lejáró amerikai amerikai államkötvény hozama felett.

A 750 millió euró összegű, 9 éves futamidejű 4,25 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 4,503 százalék lett, a felár 250 bázispont lett a 9 éves euró midswap hozam felett.

A friss kibocsátási bejelentés nyomán az év további részében az ÁKK még mintegy 1 milliárd euró értékben bocsáthat ki devizakötvényt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!