Minden embernek megvan a maga egyedül megfelelő életkora” – írja Szerb Antal Utas és Holdvilág című világhírű regényében, és bizony, egy nemzetközi kutatás eredményei alapján pedig nem állnak messze az igazságtól az író megállapításai.

A szubjektív életelégedettségünknek ugyanis lényeges faktora lehet, hogy mennyi idősek vagyunk.

Szubjektív jóllét

A  Psychological Bulletin című folyóiratban megjelent kutatás eredményei szerint az emberek életelégedettsége 9 és 16 éves koruk között csökken, majd enyhén növekedni kezd. A csúcsot 70 éves korukra érjük el, ezután 96 éves korunkig újra visszaesik.

Susanne Bücker professzor szerint a szubjektív jóllét három központi összetevőjének változtatására összpontosítanak, melyek a pozitív és a negatív érzelmi állapotok, továbbá az élettel való elégedettség.

Kiderült, hogy kell-e pénz a boldogsághoz

A pénz nem boldogít. Ez egy 1989-ben megjelent film címe. A pénz boldogít. Ez pedig egy másik filmé, ami 1994-ben készült. Elég szélsőséges állítások ezek, mint ahogy általában a kérdéskör megítélése is, hiszen megannyi híresség formált már erről ellentmondó véleményt. Cikkünkben ezekből a gondolatokból is felvillantunk néhányat, de a tudományos válasznak is teret adunk.
Bővebben -->

A kutatók úgy vélik, hogy az életelégedettség gyerekkori csökkenése a pubertáskorban bekövetkező testi változásokkal függ össze, továbbá az ekkortájt bekövetkező társadalmi változásokkal. A 70 éves kor utáni csökkenés a gyenge fizikai teljesítménnyel, a betegségekkel, továbbá a megromlott egészségi állapottal függhet össze, beleértve a szeretteink halálát és a csökkent szociális kapcsolatokat – írja a ma.hu.

Mutatjuk a világ legboldogabb országait, keresse meg Magyarországot!

Nemzetközi kutatás készült arról, melyik ország a legboldogabb. A lakosságot kérdezték, és kirajzolódott egy kép arról is, milyen összetevők alkotják az emberek elégedettség érzetét.
Bővebben -->

A megállapítások szerint azonban 9 éves kortól 94 éves korig folyamatosan csökkennek a pozitív érzelmi állapotaink, miközben a negatívak 9 és 22 éves kor között ingadozóak, majd 60 éves korig csökkennek.

A kutatók több mint 460 ezer résztvevő teljes életútja során vizsgálták a szubjektív jóllétet, melyből 443 mintát emeltek ki vizsgálatra.