Az Ipsos nemzetközi kutatása rámutat, hogy a házasok, jobb anyagi körülmények közt élők és az iskolázottak nagyobb valószínűséggel érzik boldognak magukat.

  • Jelenleg a világ tíz lakosából hét boldog (73 százalék).
  • Latin-Amerikában emelkedik,
  • a legtöbb nyugat-európai országban ugyanakkor zuhan a boldogság átlagos szintje.
  • A világ lakossága az elmúlt két évben összességében erősödő értékkel jellemezhető (plusz 10 százalékpont), de a tíz évvel ezelőtti szintet még nem értük el (77 százalék).

A 32 vizsgált nemzet közül a hagyományosan pesszimista magyarok továbbra is sereghajtók (50 százalék), mindössze minden második honfitársunk érzi boldognak magát, míg a legboldogabb országnak Kína lakossága vallotta magát (91 százalék).

jövőre vonatkozó várakozások nem adnak okot optimizmusra, sem a globális, sem a magyar lakosság szintjén – a relatív többség kihívással teli magánéletet vár a következő tíz évben, és ez a várakozás a fiatalabb generációk körében erősebb az átlagnál.

Ipsos
Kép: Ipsos

Az anyagi helyzet és az aktuálpolitika lelomboznak

A globális eredmények alapján a közvetlen hozzátartozók (házastársak, élettársak, partnerek, gyermekek, rokonok), a természet közelsége és az iskolázottság erősítik a boldogság szintjét, míg az aktuális gazdasági, társadalmi és politikai viszonyok kevésbé adnak okot elégedettségre.

Magyarországon különösen nagy eltérés mérhető a két végpont között.

Mi a különbség férfiak és nők között?

A boldog emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek kontrollal életük felett, érzik hasznosnak, megbecsültnek magukat, és elégedettek szellemi és testi egészségükkel.

  • Ugyan a női és férfi nem boldogságszintje között nem mérhető jelentős különbség, a párkapcsolat, a szeretet, az egészség és egyensúly fontosabb tényezők a nők számára.
  • A férfiak körében az anyagi helyzet, a megbecsültség érzése és a rokoni kapcsolatok átlag feletti hatással vannak a vélt boldogságra.

Mástól boldogok a gazdagok és az átlagjövedelműek

  • A magas átlagos jövedelmű országok lakosai számára az általános biztonságérzet, a birtokolt javak, az életkörülmények és a munka okoz igazán elégedettséget;
  • a közepes jövedelmű országok lakossága körében a hit és vallás, a fizikai jólét és megjelenés, valamint a megbecsültség érzete átlag felett erősíti a boldogságot.

A boldogság szintje erősen korrelál a fogyasztói bizalmi index értékével, amiben Magyarország szintén a globális rangsor végén szerepel.

A kutatás 2023 januárjában készült, összesen 22508 válaszadó megkérdezésével, az eredmények reprezentálják az adott országok lakosságának véleményét a felmérés idején.