Az Európai Központi Bank (EKB) figyelmeztette az európai pénzintézeteket egy Oroszországból induló esetleges kibertámadásra. A Christine Lagarde volt francia miniszter által vezetett intézmény szerint a bankokat veszélyeztető kiberfenyegetések miatt fokozott készültségben kell állniuk - írja a Reuters.

Az EKB már több nagy pénzintézetet is felkeresett és arra kérte őket, hogy erősítsék meg informatikai rendszerüket - mondta a lapnak az ügyet jól ismerő, két meg nem nevezett forrás. Az EKB az ügy kapcsán eddig nem nyilatkozott.

Az év elején egyébként több ukrán weboldalt is kibercsapás ért: ekkor a  "féljetek és számítsatok a legrosszabbra" figyelmeztető ablakok bukkantak fel. Az ukrán állambiztonsági szolgálat (SBU) szerint a támadásnak az orosz hírszerző szolgálatokkal kapcsolatban álló hackercsoportokhoz volt köze.

Orosz tisztviselők szerint viszont a Nyugatnak nincs joga kioktatni Moszkvát arról, hogyan viselkedjen.

A Kreml többször is tagadta, hogy az orosz államnak bármi köze lenne a világméretű hackertámadásokhoz, és kijelentette, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal és másokkal a kiberbűnözés visszaszorítása érdekében. Ennek ellenére az európai szabályozó hatóságok fokozott készültségben vannak.

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ a napokban szintén arra figyelmeztette a nagy szervezeteket, hogy az Ukrajnával kapcsolatos feszültségek elmélyülése közepette erősítsék meg biztonsági rendszereiket. A New York -i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma már január végén megtorló hackertámadásra figyelmeztette a vállalatokat.