Másfél éve indult el a ChatGPT, és a technológia körüli felhajtás látszólag már mindenütt jelen van. Számos milliárdos üzletember, mint Bill Gates, úgy nyilatkozott, hogy a mesterséges intelligencia jövője is épp olyan következetes lesz, mint a mobiltelefonoké vagy az interneté. Elon Musk pedig arról beszélt, hogy az évtized végére felgyorsul az emberi intelligenciát meghaladó technológia kifejlesztése.

A technológia gazdaságra gyakorolt hatásairól és igen hajmeresztő jóslatok születtek: az ARK Invest februári jelentésében azt írta, hogy az MI a teljes GDP-t 130 százalékkal fogja növelni 2023 és 2030 között. Erre pedig a befektetők is felfigyeltek: a mesterséges intelligenciával kapcsolatos startupok tavaly közel 50 milliárd dollárt gyűjtöttek össze – írja a Business Insider.

Egyesek azonban úgy vélik, hogy a felhajtás kezd kicsúszni a kezünkből: Gary Marcus, a New York-i Egyetem professzora, aki emellett MI-szakértő is, azt jósolta, hogy a következő egy éven belül „kipukkadhat az MI-buborék”.

Gary Marcus szavai azért is lehetnek hangsúlyosak, mert tavaly Sam Altmannal, az OpenAI vezérigazgatójával együtt tanúskodott egy szenátusi meghallgatáson.

Marcus egy blogbejegyzésben úgy fogalmazott, hogy az egész iparágot jelenleg csupán az működteti, hogy nagy a felhajtás körülötte, ezt pedig számos közelmúltbeli fejlemény is alátámasztja: a Wall Street Journal nemrég megjelent jelentése alapján az iparág tavaly 50 milliárd dollárt költött Nvidia chipekre, amelyek a mesterséges intelligencia számára létfontosságú számítási teljesítményt nyújtanak, ugyanakkor mindössze csak 3 milliárd dolláros bevételt értek el velük.

Ráadásul az Nvidia nemrég újabb chipsorozatot mutatott be, melyre ismét kész lesz az iparág nagy összegeket áldozni.

Kételyeket ébreszthet továbbá az is, hogy a drága chipektől függő vállalkozások nyereségessé tudnak-e válni: Az Inflection AI főnöke, Mustafa Suleyman a Microsofthoz távozott egy csomó kutatójával együtt, miközben látszólag már kevésbé fókuszál a chatbot fejlesztésére. A képgeneráló Stability AI szintén elveszítette vezérigazgatóját a vállalat pénzügyi nyomásáról szóló jelentések közepette.

Kiderítettük, milyen munkavállaló fél a mesterséges intelligenciától

Egyre több dolgozó fél, de kik ők, hol laknak, és hány évesek? Lapunk a Pulzus segítségével próbált utánajárni, hogy a munkaerőpiac mely szereplői tartanak a leginkább az új technológia térnyerésétől.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->