Meta nemrég tette közzé a különböző államok és hatóságok adatigényléseit a 2023 január-június közötti időszakra vonatkozóan. Eszerint globálisan összesen valamivel több mint 271 ezer adatigénylést adtak be a Facebook anyacégének, amely összesen mintegy 469 ezer felhasználó adatainak kiadására vonatkozott.

A vállalat azonban csak a kérések 76,9 százalékát teljesítette.

Viszonyításképpen, 2022 júliusa és decembere között 239 ezer adatigénylés történt Mark Zuckerberg cége felé, amely hasonló arányban teljesítette is azokat.

Az adatok országokra is lebonthatók. Ez alapján a magyar hatóságok 2023 januárja és júniusa között 1033 adatigénylést adtak be a közösségi platform üzemeltetőjének, amely 1413 felhasználó adataira vonatkozott, 13 eset pedig „sürgősségi közzétételi kérelem”. Ugyanakkor csak a kérelmek 50,63 százaléka teljesült.

2022 azonos időszakában azonban mindössze 618 kérelmet nyújtottak be a magyar hatóságok, ebből 7 volt sürgős eset és 60 százalékban adott ki a cég információt.

Fontos megjegyezni, hogy a kérések teljesítése csupán annyit jelent, hogy a vállalat „valamilyen információt” kiadott a hatóságok kérésére.

A Portfolio megjegyzi, hogy a kérések teljesítésének aránya jóval rosszabb Magyarországon, mint más európai országok esetében: Romániában ugyanez a szám 62,88, Csehországban 77,23, Franciaországban pedig 84,2 százalék.

Azt gondolta a Meta, hogy fizetős lesz, de jött egy kis bökkenő

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) kötelező erejű határozatot fogadott el, amely megtiltja a Metának, hogy a felhasználók személyes adatait vegye igénybe a célzott hirdetésekhez.
A határozat részleteiről itt írtunk--->