A Google, a Mozilla és a Microsoft is rendszeresen ad ki frissítéseket böngészőjéhez, ennek köszönhetően a Chrome, a Firefox és az Edge is hamarosan elérkezik a 100-as verzióhoz. Ez pedig gondokat okozhat, mivel a weboldalak megjelenítéséről gondoskodó kódok hosszú évek óta a kétszámjegyű verziók lekezelésére vannak kalibrálva – írja több technológiai szaklap nyomán a hvg.hu.

Ha három számból áll a böngésző verzióját jelző mutató, akkor ezek az oldalak nem vagy nem jól töltődnek be: hibaüzeneteket mutatnak, nem minden kattintható rajtuk, elcsúsznak vagy egyszerűen használhatatlanok.

Több weboldalon is tesztelték az elméletet, és a félelmek beigazolódtak. Rossz hír, hogy az elvégzett tesztek szerint több népszerű oldal sincs felkészítve a három számjegyből álló verziószám értelmezésére.

A Chrome, a Firefox és az Edge böngészők együttes globális piaci részesedése mintegy 85 százalékos, azaz sok internetező tapasztalhatja majd a jelenséget. A megoldás érdekében felhasználói oldalon nincs mit tenni. Illetve át lehet váltani egy másik, kevésbé ismert böngészőre, de azokat sokan éppen azért nem szeretik használni, mert eleve máshogy/problémásabban jelenítik meg a weboldalak egy részét, mint a jól megszokott, népszerű programok.

A gond március 29. és május 2. között ütheti fel a fejét, ekkorra érnek el a böngészők 100. főverziójukhoz. A Mozillánál felmerült, hogy ha a 100-as verziószám kiadása előtt úgy látják, még mindig sok weboldalnál okozna hibát, befagyasztják és addig 99-nél tartják a verziószámot, amíg a helyzet nem javul.