A hivatal elnöke szerint okkal feltételezhető, hogy a Google korlátozza saját térképszolgáltatásainak harmadik fél térképszolgáltatásával való kombinálását. Ide tartozik a helymeghatározási adatok, a keresési funkciók vagy a Street View beágyazása más térképekbe.

A lépés azután történt, hogy a Szövetségi Kartellhivatal januárban a Google-t "piacokon átívelő kiemelkedő jelentőségű" vállalatnak minősítette, megnyitva az utat a hatóságok előtt az esetleges fellépéshez.

A német versenytörvényt tavaly módosították éppen annak érdekében, hogy felléphessenek a nagy technológiai cégekkel szemben. A felügyelet a Facebookot, a WhatsAppot és az Instagramot birtokló Meta vállalatot is "piacokon átívelő kiemelkedő jelentőségű" vállalatnak minősítette.

Már folynak hasonló vizsgálatok a Google adatfeldolgozási feltételeivel és a News Showcase hírszolgáltatással kapcsolatban - írja a portál.

A nagy technológiai cégek világszerte egyre kiterjedtebb ellenőrzésnek vannak kitéve domináns pozícióik, valamint adózási gyakorlatuk miatt. Az EU és Nagy-Britannia márciusban trösztellenes vizsgálatot indított a Google és a Meta közötti 2018-as megállapodással kapcsolatban, amelynek célja állítólag az online hirdetési piac feletti dominanciájuk megszilárdítása volt.