A RowanHill Digital frissen megjelent blogbejegyzésében azt írja, a magyar pénzügyi szektor egyik leginnovatívabb kezdeményezése, az Azonnali Fizetési Rendszer rendelet módosítása tartalmazza a rendszer fejlesztésére vonatkozó kötelezettségeket és határidőket.

Az első fontos mérföldkövet szeptember 1-jén léptük át azzal, hogy az egyedi belföldi utalások értékhatára 10 millióról 20 millió forintra emelkedett.

A következő fontos dátumot 2024. február 1-jére időzítette eredetileg a jogalkotó, amely több innovatív megoldást vezet be a hazai piacon.

  • Az új előírások szerint februártól minden banknak kötelező lesz a felhasználók által küldött elektronikus fizetési kérelmek fogadása.
  • Fizetési kérelmet magánszemélyek és jogiszemélyiségek is küldhetnek majd az új rendszerben. A kérelem tartalmazza a fizetésre vonatkozó összes szükséges információt, mint a számlaszámot, összeget, fizetési határidőt, kedvezményezett nevét és egyéb részleteket.
  • A bankok felé az a konkrét elvárás, hogy ilyen kérelmek minden számlára be tudjanak érkezni és a fizető fél jóvá tudja hagyni ezeket.

Egy másik fontos eleme az eredeti elképzelésnek az adatbeviteli módok egységesítésére vonatkozott.

Az egységes adatbeviteli megoldás (EAM) teszi majd lehetővé a QR kód, Deeplink és NFC alapú fizetéseket, amelyek segíthetik az átutalások szélesebb körben történő alkalmazását. Az NFC technológiát a kártyás fizetéseknél már rutinszerűen használjuk. Az AFR 2.0-ban lehetőségünk lesz az NFC segítségével átutalásokat is indítani egy erre alkalmas pénztárgép vagy POS terminál által. 

A QR kódra építő fizetések lényege, hogy ezzel automatikusan kitölthető egy utaláshoz vagy tranzakcióhoz tartozó összes információ. Az automatikus kitöltés egyszerűsíti és gyorsítja az utalási folyamatot, egyúttal csökkenti a hibázási lehetőséget is.

A Deeplink az online térben alkalmazható technológia.

felhasználókat egy alkalmazásba irányítva végzi el a tranzakcióhoz tartozó információk feltöltését, csak jóvá kell hagyni az adott utalást. 

Az AFR 2.0 a fentieken túl tartalmaz egy arculati kézikönyvet is, amely a technológia egyszerű azonosítását és kommunikációját teszi lehetővé. A bankoknak ezen kívül kötelező lesz a sikeres utalásokról is visszajelzést adniuk, nem csak a sikertelen fizetési műveletekről kell tájékoztatniuk az ügyfeleket.

Szinte minden tervezett elem határidejét kitolják szeptember 1-jére, egyedül a fizetési kérelemre vonatkozó előírások bevezetése marad változatlan. Ezeknek a technológiáknak a bevezetése nem csak a kereskedelmi bankok, hanem az MNB és a Giro számára is időigényes, komplex feladat.