Több dolog miatt is érdekes lehet az American Express. Az egyik ugye, az a felismerés, miszerint a készpénzforgalom évről évre csökken, és a fizetési módok leggyakoribb formája a kártyás fizetés, melyből igen szép hasznot zsebelnek be a kártyaforgalmazók.

A másik, hogy az American Express hitelezéssel is foglalkozik. Ha hihetünk a jelenlegi makroadatoknak, akár csak a ma megjelent eurózónás ZEW indexnek, akkor a pozitív hangulat a világ tőzsdéin nem alaptalan, ami könnyen beindíthatná a hitelezési folyamatokat, melynek nagy nyertese lehet a cég a lakossági hitelek piacán.

A cég 2012 negyedik negyedéves jelentését január 17-én tette közzé, miszerint az egy részvényre jutó nyeresége megegyezett a várakozással, 1,09 dollár lett, míg egy évvel korábban 1,01 dollár volt, és emellett a bevételei év/év alapon több mint 5 százalékkal növekedtek.

A cég folyamatosan terjeszkedik, pár éve már a hazai piacon is megjelentek, ezen kívül pedig többek között a Twiter-rel is tárgyalásokat folytat kártyái lehetséges felhasználásáról.
Az árfolyam a 2007-es csúcsok felett található jelenleg is.

American Express árfolyama
Kép: Solar Capital

A 61 dollár feletti duplacsúcsot a részvény árfolyama áttörte, majd visszatesztelte, de megmaradt a szint felett, így további emelkedésre számítunk, jó hangulatban a 70 dolláros szintig húzhatják a papírt. Érdemes lehet távoli lejáratú call opciókat vásárolni (például júliusi 70-es), melyet a részvény árfolyamához képest olcsón megvehetünk, így a maximális kockázatunk alacsonyan marad, még akkor is, ha valamilyen csoda folytán bezuhanna az árfolyam.

Amennyiben az opciókról tájékozódna, kattintson IDE.

Ha felkeltettük érdeklődését, és szeretne az bevásárolni a Warren Buffet portfóliójában is nagy szerepet betöltő American Express-ből, regisztráljon jobb oldalon fenn adatai megadásával.

 

Vetter Péter, Solar Capital