Az Uber világszerte kirobbanó sikere nem meglepő módon magával hozta azt, hogy sok országban helyi klónok alakultak, akik leginkább arra alapoztak, hogy jobban ismerik a helyi piacot, mint a főképp globális terjeszkedésben gondolkodó cég.

Ezen új vetélytársak kisebb-nagyobb sikerrel vették fel a harcot, nemrég beszámoltunk például a délkelet-ázsiai Grabról, amely már 1,6 milliárd dollárnyi (454 milliárd forint) forrást tudott bevonni a különböző befektetőktől, mellyel már komoly fejtörést tudott okozni az Ubernek. Még nagyobb kihívást jelentett viszont a Didi Chuxing, amely a legnagyobb piacon, Kínában tört borsot az Uber orra alá és nem mellesleg ő is a Grab egyik befektetője, így pedig több piacon is felvenni készült a kesztyűt a San Franciscó-i céggel szemben.

A legfrissebb hírek szerint most vége lehet a Didi-Uber vetélkedésnek, hiszen a két cég megegyezett az egyesülésben - számol be a Reuters, amely szerint már minden részletet tisztázott egymással a két vállalkozás, nagyjából csak a hivatalos bejelentés van hátra, ami akár hétfőn is megtörténhet. A történet már csak azért is érdekes, mert a két cég igen komoly összegeket költött eddig a versenyre, így többet közt az utasok meggyőzésére és a piaci szeletük növelésére. Sőt, a Didi nemcsak a Grabba, hanem korábban a Lyft-be, az Uber legnagyobb amerikai ellenfelébe is tolt pénzt, de a Grabbal és a legnagyobb indiai szolgáltatóval, az Olával is összefogott, hogy egyesítsék a szolgáltatásaikat. Ennek megfelelően például ma már elképzelhető az, hogy valaki Malajziában regisztrál a Grabre, majd Kínával ezt az applikációt használva hív a Diditől egy autót. Ez persze óriási előnyt jelentett eddig az Uber ellen vívott globális versenyben - hogy ezután mi lesz, az jó kérdés.

A hírügynökség szerint az üzlet értéke 35 milliárd dollár, hiszen az Didit 28, míg a kínai Ubert 7 milliárd dollár értékűre becsülik. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Forbes szerint az Uber jelenleg nagyjából 62,5 milliárd dollárt ér. Ez azonban tovább nőhet, hiszen az üzlet részeként a Didi egymilliárd dollárral beszáll magába az Uberbe is.