A cég december elején jelentette be, hogy nagyjából 420 milliárd forinbtnak megfelelő összegért óriási gyártókapacitású akkumulátorüzemet hoz létre Észak-Karolina államban – írja a Smarter Media Automotive News.

A Toyota Battery Manufacturing, North Carolina (TBMNC) már 2025-ben megkezdi a termelést, kezdetben négy, de később akár hat gyártósorral, amelyek mindegyikén elegendő lítium-ion akkumulátor készül évi 200 000 villanyautó gyártásához. Az 1,29 milliárd dollárt a következő tíz év során fogja elkölteni itt a Toyota.

Ezt az összeget részben abból a 3,4 milliárd dolláros villamosítási keretből finanszírozza a Toyota és a cégcsoport kereskedelmi ága, a Toyota Tsusho, amelyről még október derekán számolt be a Toyota. A hosszabb távú projekt a részben vagy teljesen elektromos hajtási rendszerű járművek észak-amerikai gyártásának megerősítését tűzte ki céljául, ami egyrészt megfizethetőbbé teheti a csekély vagy zéró helyi károsanyag-kibocsátással használható gépkocsikat, másrészt új munkahelyeket teremt az Egyesült Államokban.

Globális szemmel nézve is nagy az észak-karolinai beruházás jelentősége, hiszen ez tehermentesítheti a Toyota egyéb, már működő, vagy a jövőben üzembe álló akkumulátorgyárait, és ezáltal közvetve hozzájárul az autógyártó európai elektromos terveinek a megvalósításához.

A most bejelentett észak-karolinai üzem, amelynek működését 100 százalékban megújuló energiából fogják fedezni, kezdetben hibrid járművekhez fog akkumulátorokat gyártani. Ez összecseng a Toyota középtávú stratégiai célkitűzésével, amelynek értelmében 2025-re a jelenlegi 55-ről 70 típusra növeli részben (öntöltő hibrid, plug-in hibrid) vagy teljesen (akkumulátoros, hidrogén üzemanyagcellás) elektromos típusainak számát, ezek közül azonban csupán tizenöt lesz akkumulátoros elektromos gépkocsi.