Az elmúlt négy évben eladott, mintegy 580 ezer Tesla-járművel kapcsolatban indult nagyszabású vizsgálat - jelentették szerdán amerikai autóbiztonsági felügyelők.

A Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal a 2017 és 2022-es Tesla Model 3, S, X, és Y- változatait vizsgálják, mivel a Tesla még 2020 év végén úgy döntött, hogy a műszerfal középső érintőképernyőjén elérhetővé teszi a játékfunkciót is, amely könnyen elvonhatja a vezető figyelmét és növelheti a baleset kockázatát.

A hivatal egyébként már 2013-ban figyelmeztette az autógyártót arra, hogy a beépített infotainment eszközök tervezésénél elsősorban a biztonságot vegyék alapul.

A funkció egyébként már 2020 decembere óta működik a Tesla "Passenger Play"-jel felszerelt járműveiben, ezt megelőzően csak akkor játszhatott a vezető, ha a jármű parkolóban állt.

Jelenleg három játékot, a pasziánszt, egy vadászrepülőgépes, valamint egy hódító stratégiai játékot lehet játszani, igaz a képernyőn még az indulás előtt megjelenik egy figyelmeztetés, amely a játékot csak az utas számára engedélyi. A program indulása előtt ráadásul megerősítést is kér arról, hogy valóban az utas használja a funkciót.

A vizsgálat azért indult el, mert a játékfunkció a vezetőülésből vezetés közben könnyen bekapcsolható, ezért ez veszélyeztetheti a biztonságos közlekedést, a Tesla eddig nem kommentálta a híreket - írja a Reuters.

Az Egyesült Államokban a halálos közúti balesetek jelentős részéért - csak 2019-ben 3142 esetben- olyan tevékenységek vezettek, amelyek jeletős figyelemeltereléssel járnak ( például mobilozás, SMS-küldés).

Nem ez az első, hogy problémásnak találják a Tesla rendszerét: még augusztusban biztonsági vizsgálat alá vetettek 765 ezer járművet az Autopilot vezetést támogató rendszer miatt, miután az számos esetben a balesetet és veszélyes helyzet elősegítéséhez vezetett.

A folyamatban lévő vizsgálatok még hetekig eltarthatnak, de súlyos probléma felmerülése esetén visszahívást is elrendelhetnek.

November végén a Daimler, a Mercedes-Benz is visszahívott 227 járművet, mert a beépített infotainment rendszerei lehetővé tették a televíziót és az internetet is aktiváló ablak megnyitását - írja a portál.