Folytatódik a marosludasi cukorgyár felszámolása, közölte a tulajdonos, a Tereos Románia Rt. az üzemi szakszervezettel - tudósított a Maszol. Az economedia.ro által idézett közlemény szerint a francia cég azért döntött így, mivel a kormány nem akarja átvenni a gyárat, s más vásárló sem jelentkezett.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hónapokon át hitegette a cukorrépa-termesztőket és a közvéleményt, hogy megmenti a ludasi üzemet, és május 4-én a kormány el is fogadott egy memorandumot, mely felhatalmazza a tárcát, hogy tárgyalásokat folytasson a tulajdonossal.

„A román állam szilárd eltökéltségét tolmácsolom önöknek ennek a folyamatnak a véghezvitelét illetően. Megvesszük a gyárat, közösen a farmerekkel, hogy cukrot gyártsunk. Szeretnénk minél hamarabb újraindítani a termelést, tekintettel a cukor világpiac helyzetére” – nyilatkozta májusban Adrian Chesnoiu szakminiszter. 

Eljöttek a cukorrépa-termesztés végnapjai

A szakszervezet véleménye szerint a kormány, azzal, hogy semmi érdemlegeset nem tett, tulajdonképpen rábólintott egy működőképes gyár és a termelők tönkretételére. Tavaly az üzemnek 153 dolgozója volt, azonban a bezárása 500 cukorrépa-termesztőt is érzékenyen érint. Zömük Maros, Hargita, Kolozs, Brassó, Szeben, Kovászna, Fehér, Hunyad és Beszterce-Naszód megyékben termeszti/termesztette az ipari növényt.

Ioan Cristian Moldovan marosludasi polgármester elmondása szerint a cukorgyár telephelye 25 hektáron terül el. Az általános városrendezési terv értelmében a telket kizárólag ipari célra lehet majd használni, lakásokat vagy áruházat nem lehet építeni rá.