Veszélyben a közös német-magyar gazdasági sikertörténet – jelentette ki a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője, Philipp Haussmann hétfőn Berlinben egy német-magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek.

 

Philipp Haussmann a kormányfő részvételével tartott fórumon azt mondta, hogy a két ország kapcsolatát kölcsönös előnyöket biztosító erős partnerség jellemzi, az pedig „jó és fontos”, hogy a magyar gazdaság változóban van, amit az elektromobilitás, az autonóm vezetés és más új technológiák területén elindított jelentős beruházások mutatnak.

Azonban aggodalmat okoznak szerinte azok a nehézségek, amelyekkel a Magyarországon tevékenykedő német cégek egyes, a kormány által stratégiainak minősített szektorokban szembesülnek.

Ilyen szektor a távközlés, az építőanyag-termelés, a hulladékfeldolgozás, a banki és a biztosítási szolgáltatások, és újabban a kiskereskedelem is – írja az MTI.

A beszámoló szerint azt vetette Haussmann a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szemére, hogy ezekben a szektorokban a kormány azt akarja elérni, hogy nemzeti bajnokok – a piacukon a legerősebbnek számító, magyar tulajdonú cégek – fejlődjenek ki, ami szerinte ugyan legitim törekvés, de sok német cég érzi úgy emiatt, hogy egyre inkább nem látják őket szívesen.

Főleg a különadók bosszantják a német cégeket

Nehézségeik közé tartoznak a szektorális különadók, és úgy érzik, hogy átláthatatlanok az engedélyezési és a közbeszerzési eljárások és nincs fair hozzáférésük az igazságszolgáltatáshoz

– tette hozzá állítólag Haussmann.

Mindez elbizonytalanodáshoz vezet és veszélybe sodorja a német-magyar közös sikertörténetet – fejtette ki Philipp Haussmann, aláhúzva, hogy a liberális gazdasági rend és a német vállalatok közreműködésének feltétele a beruházások biztonsága, a fair közbeszerzési rendszer és a jogállami keretrendszer.

Érdekesség, hogy az Európai Bizottság pontosan ugyanilyen kritikákat fogalmazott az Orbán Viktor vezette kormánnyal szemben a jogállamisági eljárásban. Erre ki is tért Haussmann: szerinte a német gazdaság szereplői gyors megegyezést kívánnak az európai uniós támogatások ügyében. Elmondta továbbá, hogy a német gazdaság feltétel nélkül támogatja az Oroszországgal szemben az Ukrajna ellen indított háborúja miatt kivetett szankciókat, amelyeket most a magyar kormány egyedüliként, de hevesen támad az uniós fórumokon.