Az orosz börtönök abban bíznak, hogy az importhelyettesítő gazdasági modellben átvehetik olyan nyugati márkák helyét a hazai piacon, mint például a svéd Ikea bútoráruházlánc - írja a Moscow Times.  Állami és önkormányzati vállalatok összesen 600 millió rubel (több mint négymilliárd forint) értékben kötöttek szerződéseket az Ural hegység középső régiójában lévő büntetés-végrehajtási intézményekkel különböző termékek szállítására.

A helyi Oblasztnaja Gazeta cikkéből kiderült, hogy az állami megrendelések az egyik börtön termelésének négyötödét lekötötték. Egy nemrégiben az urali Jekatyerinburgban tartott kiállításon Oroszország hét rigójából 30 börtön összesen 3,5 millió rubel (23,6 milliárd forint) értékű szerződést kötött különböző szállításokra.

Állati jól dolgoznak

A börtönkolóniák jó eséllyel átvehetik az Ikea helyét - véli Ivan Sarkov , a Szverdlovszki régió elítéltjeinek munkára fogását irányító vezető. Ha összevetjük a bútorokat, akkor azt láthatjuk, hogy mi jobb minőségű termékeket tudunk nyújtani alacsonyabb áron - mondja a munkára nevelésben utazó szakember.

Az Ikea az egyike annak a több száz nyugati vállalatnak, amely az Ukrajna ellen indult orosz agresszió után hátat fordított az orosz piacnak. Ezzel nagyot zuhant az import, amire az orosz vezetés szerint az importhelyettesítő termelés a megfelelő válasz.

Egyelőre az állam vásárol

A börtönökben készült bútorokat egyelőre kormányhivatalok, bíróságok és állami vállalatok vásárolják. A forgalom és a foglalkoztatott elítéltek száma évről évre nő - mondja Alekszander Fjodorov, a Szverdlovszki régió büntetés-végrehajtási szolgálatának vezetője.

Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtási szolgálat februárban jelentette be, hogy százezer először elítélt, illetve kisebb jelentőségű bűncselekményt elítélt börtönlakónak létesítenek javító központokat.

Természetesen nem valamiféle új gulagról lesz szó - derül ki a hivatalos állásfoglalásból -, hanem elfogadható feltételeket kínáló intézményekről. Ugyanakkor orosz kormányzati tisztviselők többször rákényszerültek, hogy cáfolják a gulaghoz hasonló munkatáborok létesítésének tervét, amivel a pletykák szerint az orosz gazdaságban jelentkező munkaerőhiányt enyhítenék.