A Lenovo Group Ltd., a világ legnagyobb pc-gyártója remélhetően néhány negyedév alatt megbirkózik friss szerzeménye, az amerikai Motorola mobiltelefon-gyártó beolvasztásával - jelentette ki Jang Jüan-csing, a vállalat vezérigazgatója. Biztosak vagyunk benne, hogy az új üzletág idővel nyereséges lesz, máris találtunk olyan területeket, ahol le lehet faragni a költségeket.

A cégvezető ezzel a befektetők aggodalmára kívánt reagálni, ugyanis hiába produkált meggyőző eredményeket a Lenovo az elmúlt negyedévben is, a tőzsdét csak az izgatja, mit kezdenek a súlyosan veszteséges szerzeménnyel. Sok szakértő szerint évekig is eltarthat, mire gatyába rázzák a Google-tól megvásárolt Motorolát, amely 928 millió dollár mínusszal zárta 2013-at. A felvásárlást január végén jelentették be, amit a kínai pc-gyártó részvényeinek 21 százalékos zuhanása követett.

Az aggodalmakhoz hozzájárult, hogy a Lenovo egy másik akvizícióba is belevágott: megvásárolja az amerikai IBM low-end szervereket gyártó üzletágát. (A kínaiak 2005-ben vették meg az IMB pc-divízióját.) A Motoroláért 2,91 milliárd dollárt, a szerverbizniszért 2,3 milliárdot adnak. Szakértők szerint ugyanakkor a kínai vállalat olyan bőséges tartalékokkal rendelkezik, hogy a két vételár készpénzes részének kifizetése után is marad még kétmilliárd dollár a trezorjaiban.

A Lenovo nettó nyeresége 30 százalékkal, 265,3 millió dollárra ugrott 2012 utolsó három hónapjában, a cég üzleti évének harmadik negyedében az egy évvel korábbihoz képest. Az árbevétel 15 százalékkal, 10,79 milliárd dollárra kúszott fel. Az utóbbi 40 százalékát a kínai piacon érik el, és a profit nagyja is innen származik. A hazai piacon elért nyereségráta 4,6 százalékról 5,4 százalékra tágult.