A magát kereszténynek nevező lengyel kormánypárt (PiS) kinevezettjeivel feltöltött alkotmánybíróság ezzel megvalósítja a szinte teljes abortusztilalmat - írta az Euronews.

Botrány, hogy a huszonegyedik században egy nagy európai országban a nők alapvető jogaiért kell még küzdeni - mondta egy tüntető az AP hírügynökségnek. Véleménye szerint már nem a középkorban élünk, a lengyel nőket megilletnék ugyanazok a jogok, mint a többi európai nőt.

Eddig is Lengyelországban voltak érvényben a legszigorúbb abortuszszabályok Európában. A döntés után művi terhességszakításra csak nemi erőszakkal vagy vérfertőzéssel történt fogantatás, illetve az anya életét fenyegető súlyos veszély esetén kerülhet sor. Az évente Lengyelországban végzett körülbelül ezer művi terhességmegszakítás többségét a magzat életképtelensége miatt végezték.

Az alkotmánybírósági eljárást tavaly 119 parlamenti képviselő kezdeményezte, köztük voltak a kormányzó Jog és Igazságosság egyes tagjain kívül a Lengyel Parasztpártból és a Kukiz´15 tömörülésből álló frakció, valamint a radikális jobboldali és az újliberális kispártokat tömörítő Konföderáció képviselői is.

Az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetélése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény a terhesség minden fázisában megengedi az abortuszt. A beteg magzatok művi vetélését megengedő, most alkotmányellenesnek minősített előírásra hivatkozva Lengyelországban évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtanak végre, nagyobbrészt Down-szindrómás magzatokon.