Az IDC elemzőcég becslései szerint a második negyedévben 55 százalékkal kevesebb Apple Watch okosórát adhattak el világszerte - írja a Financial Times. Ez elég nagy kudarcnak látszik, hiszen meglehetősen szokatlan az Apple részéről, hogy egy új termék életciklusának már ilyen korai szakaszában az eladások visszaesésével kell szembesüljön. Az Apple Watch ráadásul az első olyan igazán innovatívnak tartott termék a cég palettáján, amelyet már az új vezérigazgató, Tim Cook vezetésével dobtak piacra.

Az Apple Watch eladásainak visszaesése nyomán a piac komolyan megkérdőjelezheti a cég növekedési kilátásait. Összehasonlításképp, az iPhone-nál 2007-es piacra lépése óta az idei első negyedévben volt először visszaesés.

Az egész piac megérezte

Az IDC szerint az Apple a második negyedévben 1,6 millió Apple Watchot értékesített, míg a tavalyi első negyedévben összesen 3,6 millió darabot. Ez a visszaesés az egész okosóra piacot visszafogta, annak ellenére, hogy a Samsung eladásai 51 százalékkal, 6000 ezer darabra, a Lenovo által birtokolt Motorola értékesítése 75 százalékkal, 300 ezer darabra nőtt.

A visszaesés ellenére az Apple maradt az okosóra piac messze legnagyobb szereplője, a hagyományos óragyártók, mint a Casio, a Fossil és a Tag Heuer próbálkozásai a piacra való betöréssel egyelőre nem jártak sikerrel. Az Apple részesdése azonban a korábbi 72 százalékról 47 százalékosra csökkent.

Az Apple hivatalosan eddig nem közölt adatokat az Apple Watch eladásokról azóta, hogy azt tavaly áprilisban piacra dobták. Az elemzők szerint az Apple az első évben összesen 12 millió darabot adhatott el az új termékből, amely ugyan messze meghaladja az iPhone első évének mennyiségét, azonban elmarad az elemzők előzetes várakozásaitól.

A jövő héten minden kiderül

Az Apple nem kommentálta az IDC adatait, a cég negyedéves jelentése jövő héten várható. Az IDC elemzői szerint egyébként jövőre ismét nőhetnek az okosóra eladások. Szerintük a visszaeséshez hozzájárult, hogy a potenciális vásárlók egyelőre várják az új, továbbfejlesztett modell piacra kerülését. Az Apple várhatóan az év második felében jön elő az új, komolyabb processzorral felszerelt órával.

Júniusban mutatott be a cég egy továbbfejlesztett operációs rendszert, ami állítólag sokat javított az Apple Watch-csal kapcsolatos fogyasztói problémákon. Jeff Williams, az Apple igazgatója szerint a software update után a tulajdonosok úgy érezhetik, egy teljesen új órát kaptak. Március óta az Apple komolyabb kedvezményeket is nyújt egyes típusok vásárlóinak.