Oregonban kiszáradt a Deer Creek nevű folyó, miután tavaly tavasszal több illegális marihuána-termesztő is megjelent a környékén. Az ültetvényesek mind a patakból, mind a közeli víztározókból egyszerűen ellopták a vizet - kezdi cikkét az AP News.

Az Egyesült Államok nyugati részén a kisvárosoktól kezdve a rejtett erdei illegális telepig a marihuánatermesztők ellenőrizetlen mennyiségben veszik el a vizet. A konfliktus pedig egyre élesebb a helyiekkel: az egyre gyakoribb aszályok miatt még az engedélyezett felhasználók számára sem jut elég. A vízzel kapcsolatos konfliktusok már régóta léteznek, de az illegális marihuánafarmok - amelyek a legalizálás ellenére sok nyugati államban elszaporodtak - súlyos aszály idején még feszültebbé teszik a helyzetet.

Kaliforniában, ahol 2016-ban legalizálták a rekreációs célú marihuánát, még mindig több illegális kannabiszfarm van, mint engedélyezett - derül ki a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) Cannabis Research Centerének adataiból. "Mivel a kannabisz vízigényének csúcspontja a száraz évszakban van, amikor a patakok vízhozama a legalacsonyabb, még a kis vízkivételek is kiszáríthatják a patakokat, és károsíthatják a vízi növényeket és állatokat" - áll a központ tanulmányában.

Az egyre nagyobb problémák miatt a legtöbb helyen a hatóságok szigorúbb fellépéssel, razziákkal próbálják megoldani a helyzetet. A kaliforniai Siskiyou megye önkormányzata ennél is tovább ment: májusban megtiltotta, hogy a 100 gallont vagy annál több vizet szállító teherautók használhassák a száraz területekre vezető utakat, ahol mintegy 2000 illegális marihuánatermesztő-üzem állítólag több millió gallon vizet használ el naponta. A megyei rendelet szerint az illegális ültetvényesek "kimerítik az értékes felszín alatti és felszíni vízkészleteket", és veszélyeztetik a mezőgazdasági, rekreációs és lakossági vízhasználatot.

Az illegális termesztés "katasztrofális" következményekkel járt a természetes vízkészletekre nézve. Több patak a normálisnál jóval korábban kiszáradt, és a talajvízszint - a vízzel telített talaj és a telítetlen talaj közötti föld alatti határvonal - egyre mélyebbre kerül.

Oregonban úgy tűnik, hogy az illegális termesztők száma az utóbbi időben megnőhetett, mivel sorra száradnak ki a patakok, kisebb folyók. Eközben a Csendes-óceán északnyugati részén 1924 óta a legszárazabb tavasz volt az idei, vagyis eleve aszályos a helyzet.

Sokan kendertermesztésnek álcázva folytatják a tevékenységüket, ezt a 2018-as mezőgazdasági törvénytervezet országosan legalizálta - mondta az AP-nek Mark Pettinger, az Oregoni Szeszesital- és Cannabis Bizottság szóvivője. A törvény értelmében a kender THC-tartalma - a kannabisz kábító hatását adó vegyület - legfeljebb 0,3 százalék lehet a termesztett kendernövényekben. Ebből nem marihuána, hanem a növény rostjaiból kötél, ruházat, papír és más termékek készülhetnek. Közben viszont lehetne legálisan is marihuánát termeszteni, de Pettinger szerint az új telephelyek egyike sem kapott engedélyt rekreációs marihuána termesztésére. A szabályozók, akik 2019-ben szembesültek az engedélykérelmek elmaradásával és a szabályozott marihuána iránti hatalmas kereslettel, 2022 januárjáig leállították az új kérelmek feldolgozását.