A kormány az egész ágazat stabilitása érdekében "mindenképpen biztosítja a likviditást" a segítségre szoruló szolgáltatóknak - mondta Robert Habeck egy hamburgi rendezvényen az MTI szerint,

Ezért nem lesz olyan láncreakció az energiapiacon, mint a Lehman Brothers befektetési bank bukása után a pénzügyi piacokon - utalt a Zöldek politikusa a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válságra.

A németországi energiaellátásban rendszerszintű fontosságú szerepet betöltő Uniper hétfőn közölte, hogy az eddigi 9 milliárd euró után további 4 milliárd hitelt kér az állami fejlesztési banktól (KfW) rövid távú likviditásának biztosítására. A cég azért került szorult helyzetbe, mert a Gazprom orosz állami energetikai óriáscég nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit.

A földgáz szállítása június 14. óta akadozik, az "elmaradás 80 százalékot tesz ki", így az Uniper arra kényszerül, hogy ügyfelei ellátásának érdekében a szállítási szerződésekben rögzítettnél jóval magasabb áron, a piacon vásároljon földgázt - áll a cég közleményében.

A földgáz megavattonkénti ára elérte a 300 euró körüli szintet, ami éves összevetésben több mint hatszoros növekedés. A vállalat a magasabb beszerzési költségek miatt naponta 100 millió eurót jóval meghaladó készpénzveszteséget halmoz fel.