Egyre gyorsabban érkezhet házhoz a bevásárlás, az európia piacon ugyanis sorra jelennek meg az olyan cégek, amelyek akár 10 percen belül is házhoz viszik a megvásárolt élelmiszereket.

Meghódítanák Európát

A napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza is beszámolt arról, hogy a Deliveroo két korábbi vezetője új vállalkozásban kezdett, és a Dija néven induló új kezdeményezésük a 10 perces időt tartva viszi ki a bevásárlást London egyes kerületeiben. A nyárra már 20 különböző helyszínen indulnának 3 millió londoni lakost elérve, és tervben van Cambridge városának meghódítása is.

Alig egy hónappal a londoni indulás után a Dija már Párizsban és Madridban is terjeszkedik, az amerikai gazdasági lap, a Forbes cikke szerint a cég 20 millió dollár forrást vont be a Blossom Capitaltól és az Index Venturestől. Párizsban a Montmartre és a Le Marais környékeken lesz elérhető a szolgáltatás, míg a cég szerint Madrid 80 százalékát fedik majd le. A következő hetekben pedig még több francia és spanyol városban jelennének meg.

Alberto Menolascina, a Dija vezérigazgatója szerint a cél egy globális szolgáltatás kialakítása, és több tízmillió ember kiszolgálása lenne.

10 perc alatt jön a bevásárlás, vagy 3 hónapig ingyenes a szállítás

A Dija Londonban 0,99 fontot, azaz több mint 400 forintot számol fel a házhoz szállításért, és friss, tartós, mélyhűtött élelmiszereket egyaránt szállít.

A szállítást 10 percen belül vállalják, abban az esetben, ha ez nem sikerülne 3 hónapig ingyenes kiszállítással kompenzálják a vásárlót. A Dija esetében nincsen minimális rendelési összeg. A cég kisebb raktárakat üzemeltet a városok közelében, így tudja biztosítani a szolgáltatást gyorsaságát.

Egyre több helyen elérhető

A Dija mellett számos cég vállalkozik villámgyors élelmiszerszállításra. A Gorillas Németországban és Hollandiában már gyorsan terjeszkedik. A társaság szerint a 10 perces kiszállítási idővel felforgatják a hagyományos élelmiszerboltok uralta piacot. A Gorillas futárait közvetlenül a cég alkalmazza, és jelenleg 11,50 fontos, azaz több mint 4800 forintos órabérrel számolhatnak, ehhez pedig még hozzájön a borravaló.

A Getir török startup szintén London bizonyos részein vállal 10 perc alatt házhoz szállítást, ők közvetlenül a nagykereskedőktől vásárolják az élelmiszereket és nagyjából 10 százalékkal drágábban adják a termékeket mint a boltok. A cégnek teljes munkaidőben dolgoznak majd a futárok, akik óránként 10,85 fontot, azaz több mint 4400 forintot keresnek. A Cajoo szolgáltatása pedig Párizsban ígér 15 perc alatti kiszállítást. A cég elmondása szerint a termékek ugyanolyan áron vannak, mint a boltokban, a szállítási költség pedig 2 euró, azaz 720 forint alatt marad. A futárok pedig elektromos kerékpárokkal közlekednek majd.

Magyarországon egyelőre a villámgyors szállítás még nem elérhető, de a Tescónak, Sparnak, Auchannak, Grobynak, CBA-nak ma már riválist jelentenek a korábban elsősorban éttermekből ételt kiszállító cégek - a Netpincér és a Wolt -, de a Kifli.hu is benevezett a napon belül kiszállítási versenybe.