John Mangudya, a központi bank kormányzója hétfői nyilatkozatában közölte, hogy az érméket július 25-től lehet majd megvásárolni helyi valutában, amerikai dollárban és más külföldi valutákban, az arany mindenkori nemzetközi árán és az előállítási költségeken alapuló áron – írja a Reuters.

A Viktória vízesésről elnevezett "Mosi-oa-tunya" érme készpénzre váltható, és helyben és nemzetközi forgalomban is forgalomba hozható - közölte a központi bank.

Az aranyérme egy trigauncia aranyat tartalmaz majd, és a Fidelity Gold Refinery, az Aurex és a helyi bankok fogják értékesíteni - tette hozzá.

Az aranyérméket a befektetők nemzetközileg az infláció és a háborúk elleni fedezetként használják.

Múlt héten Zimbabwe több mint kétszeresére, 80-ról 200 százalékra emelte irányadó kamatlábát, és a bizalom erősítése érdekében felvázolta terveit, hogy a következő öt évre törvényes fizetőeszközzé teszi az amerikai dollárt.

Az éves infláció, amely júniusban megközelítette a 192 százalékot, árnyékot vetett Emmerson Mnangagwa elnöknek a gazdaság újjáélesztésére tett erőfeszítéseire.

Zimbabwe 2009-ben felhagyott az infláció sújtotta saját dollárjával, és helyette külföldi valutát, főként az amerikai dollárt használta. A kormány 2019-ben újra bevezette a helyi valutát, de az gyorsan ismét veszített az értékéből.