A Kreml pénteken azt tudatta, hogy kész küldöttséget küldeni Minszkbe, hogy tárgyalásokat folytassanak az ukrán kormány képviselőivel, ám Moszkva szerint Kijev inkább Varsót javasolta. Az ukrán elnöki hivatal ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett, hogy tárgyalások kezdődjenek a békéről és a tűzszünetről, és zajlanak az egyeztetések a helyszínről és az időpontról - írta az MTI.

 Ukrajna készen áll arra, hogy azonnal tűzszüneti és béketárgyalásokba kezdjen Oroszországgal. Az orosz és ukrán tisztviselők jelenleg tárgyalnak a megbeszélések időpontjáról és helyszínéről - közölte Szerhij Nyenyikforov ukrán elnöki szóvivő, egyúttal cáfolta azokat a híreket, amik szerint elutasították volna a tárgyalásokat. „Ukrajna készen állt és továbbra is készen áll arra, hogy a harcok befejezéséről és a békéről tárgyaljon. Ez a mi változatlan álláspontunk. Minél hamarabb kezdődnek a tárgyalások, annál több esély lesz a normális élet helyreállítására” – idézte a szóvivőt a BBC-re hivatkozva a Telex.

Izraeli és ukrán források szerint Zelenszkij elnök azt javasolta Naftali Bennett izraeli miniszterelnöknek a pénteki megbeszélésükön, hogy Jeruzsálemben legyenek a tárgyalások helyszíne.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter pénteken késő este bejelentette, hogy felkínálta Budapestet a béketárgyalások helyszíneként, erről beszélt orosz és ukrán kollégájával is.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.